Žltočierne pumpy Agipu na Slovensku zmiznú, kupuje ich MOL

, patria Foto: SITA

Skupina MOL dnes uzavrela dohodu s talianskou spoločnosťou ENI o prevzatí jej aktivít v oblasti spracovania ropy a predaja ropných produktov v Českej republike, na Slovensku a v Rumunsku. Predmetom dohody je kúpa siete čerpacích staníc Agip.

Táto transakcia má prispieť k naplneniu stratégie Skupiny MOL zameranej na zvýšenie jej podielu na maloobchodných trhoch, rovnako ako na pokrytie sietí čerpacích staníc a zvýšenie počtu zákazníkov. Na slovenskom trhu sa maloobchodnú sieť rozšíri na 253 čerpacích staníc.Kúpa 41 čerpacích staníc Agip ďalej zvýši priemerný predaj palív Slovnaftu na čerpaciu stanicu a prispeje k posilneniu vnímania spoločnosti z pohľadu zákazníkov. Po integrácii 42 čerpacích staníc Agip v Rumunsku bude Skupina MOL prevádzkovať 189 čerpacích staníc so silným pokrytím kľúčových oblastí v krajine. V Českej republike 125 nových čerpacích staníc spoločne s 24 čerpacími stanicami Slovnaft a 125 čerpacími stanicami Pap Oil zaistí Skupine MOL viac ako 10 percentný maloobchodný podiel na trhu.

Súčasťou transakcie sú aj veľkoobchodné aktivity a prevzatie riadenia aktivít v jednotlivých krajinách. Skupina MOL sa tiež dohodla s ENI na kúpu podielu ENI v Českej rafinérskej, predkupné právo na tieto akcie však má spoločnosť Unipetrol. Dokončenie transakcie je ešte predmetom splnenia podmienok, vrátane získania súhlasu protimonopolného úradu.

Skupina MOL je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta a zamestnáva takmer 29 000 ľudí. Prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Skupina MOL má tiež vlastnú sieť viac než 1 700 čerpacích staníc v 11 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy