Idylka v Chorvátsku: Výhľad na more môžu už čoskoro zatieniť vrtné veže

, FT Foto: SITA

Karty na trhu s energiou v strednej a východnej Európe zamiešajú chorvátske podmorské zásoby ropy a plynu, uvažujú analytici Financial Times. Pri troche šťastia sa tým môže výrazne znížiť závislosť regiónu na ruských dodávkach.

Chorvátske pobrežie bolo doteraz známe len architektúrou ovplyvnenou Benátkami a svojimi prírodnými krásami, ktoré zabezpečujú solídny príjem z cestovného ruchu pre túto krajinu. Ale vláda v Záhrebe vidí skutočný zdroj hospodárskeho bohatstva niekde úplne inde. Pod morským dnom. Minulý mesiac spustili prvé výberové konanie na pobrežný prieskum zameraný na uhľovodíky. V rámci tendra získajú žiadatelia licencie na prieskum oblasti rozdelenej do 29 blokov, čo predstavuje takmer 37 000 km2 regiónu. Podmorské bloky majú zhruba 1000 až 1600 km2, na severe by mohli ukrývať plyn, na juhu ropu.

Chorvátske vedenie je presvedčené, že výberové konanie, ktoré bude otvorené po dobu siedmych mesiacov, prinesie krajine investície počas nasledujúcich piatich rokoch vo výške až 2,5 miliardy dolárov. Konečným výsledkom môže byť ťažba ropy a zemného plynu, čo by výrazne znížilo energetickú závislosť Chorvátska a dalo potrebný impulz stagnujúcej ekonomike na hospodársky rast.

Okrem toho, Chorváti dúfajú, že by sa ich krajina mohla stať energetickým centrom pre región strednej  a východnej Európy. Ťažba ropy má síce v Chorvátsku svoju históriu, ale toto je prvý krát, čo sa spúšťa offshore program, navyše zameraný na ešte nedotknuté zásoby.

Koncesie vydané na prieskum budú mať životnosť päť rokov, s možnosťou predĺženia o rok. V nadväznosti na ne potom nasleduje 25 ročná licencia na ťažbu. Všetky činnosti ohľadom prieskumu aj ťažby bude koordinovať "domáca" spoločnosť v rukách štátu Ina. Už dlhší čas sa ale ťahá debata o vlastníctve tejto spoločnosti medzi majoritným akcionárom Mol a záhrebskou vládou.

Britské noviny vlani písali o tom, že podľa odhadov nórskeho geologického ústavu Spektrum sa skrývajú v  chorvátskych pobrežných vodách asi tri miliardy barelov ropy, čo by znamenalo druhé najväčšie nálezisko v Európe. Barbara Doric, prezidentka chorvátskeho úradu pre uhľovodíky, je ale pri číslach opatrná."Je veľmi ťažké odhadnúť veľkosť rezerv pred skúšobným vrtom,“ hovorí, že údaje od Spektrumu dokazujú len toľko, že "ide o dobrú príležitosť pre ťažbu ropy v tomto regióne.“

Chorvátsko má podľa americkej energetickej agentúry EIA zásoby ropy vyčíslené na 70 miliónov barelov, plynové rezervy vo výške 25 miliárd metrov kubických, ale v oboch prípadoch je čistým dovozcom týchto zdrojov energie. Odborníci sa zhodujú so záhrebskou vládou v tom, že ak sa nádeje ohľadom nálezísk potvrdia, bude to mať dopad aj na širší región. "Chorvátske sny utvrdzuje aj záujem 40 ropných spoločností o prípadné nerastné bohatstvo, vrátane tých najväčších mien," upozorňuje Jim Thomas, viceprezident konzultačnej firmy IHS. IHS pomohla vláde pri príprave tendra.

Na jednej strane nadšenie, na druhej pochybnosti, hlavne čo sa týka možného vplyvu na životné prostredie. A ako by šla ťažba dohromady s cestovným ruchom, ktorý dnes krajine prináša ročne sedem miliárd dolárov. Hranice jednotlivých blokov sa nachádzajú desať kilometrov od pevniny a šesť kilometrov od ostrovov. Zatiaľ celý prípad nijak neovplyvnil chorvátsky cestovný ruch, ale stačí prípadný únik pri jednej vrtnej súprave a všetko sa zmení. Pokušeniu je ťažké odolať.Hlavne ak Chorvátska ekonomika bude tento rok produkovať sotva viditeľný nárast už šiesty rok po sebe. V takomto pohľade to skúsiť s rozvojom energetiky určite stojí za risk.

Súvisiace články

Aktuálne správy