Španielsko sa zotavuje po rokoch recesie

Ekonomický výkon krajiny sa zvýšil o 0,4 %, čo je viac ako v posledných troch mesiacoch minulého roka. Ekonomický výhľad trvalého oživenia však nepodporili údaje zo španielskeho maloobchodu.

Hrubý domáci produkt (HDP) v Španielsku rástol v prvom kvartáli najrýchlejším tempom za posledných šesť rokov. Inflácia v krajine tiež zrýchlila tempo rastu. Je to znamenie, že španielska ekonomika sa zotavuje po rokoch recesie. Ekonomický výkon krajiny sa zvýšil o 0,4 %, čo je viac ako v posledných troch mesiacoch minulého roka. Informoval o tom v stredu španielsky štatistický úrad. Zatiaľ čo HDP a spotrebiteľské ceny v Španielsku sa vracajú k rastu, slabý domáci dopyt kazí výhľad na trvalé oživenie, keďže maloobchodné tržby klesli v marci o 0,5 %, čo je najväčší pokles od decembra.

Miera nezamestnanosti v Španielsku je spomedzi krajín eurozóny po Grécku druhá najväčšia. V prvom štvrťroku rástla po tom, ako sa počet pracovných síl v krajine znížil. Masívna nezamestnanosť patrí v Španielsku medzi faktory, ktoré značne ovplyvňujú domáci dopyt, ktorý tvorí viac ako dve tretiny ekonomického výkonu.

Súvisiace články

Aktuálne správy