Zisk Erste Group v 1. kvartáli klesol o 42 %

Rakúska banková skupina Erste Group hlási za 1. štvrťrok 2014 pokles zisku. Dôvodom sú nižšie úrokové sadzby a oslabenie mien v strednej a východnej Európe. Analytici však bankovej skupine predpovedali ešte horší výsledok. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov sa čistý zisk Erste Group za tri mesiace do konca marca 2014 znížil o 42 % na 103,3 milióna eur zo 176,6 milióna eur v 1. kvartáli minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však predpovedali Erste v sledovanom období ešte nižší zisk, v priemere 98,9 milióna eur.
Hlavné faktory, ktoré ovplyvnili výsledky, sú podľa generálneho riaditeľa Erste Andreasa Treichla dobre známe: slabý dopyt po úveroch a vysoké bankové dane a dane z finančných transakcií v Rakúsku, Maďarsku i na Slovensku. Dodal, že zlepšenie spotrebiteľskej dôvery v regióne sa zatiaľ nepremietlo do výraznejšieho rastu úverov.
Z hospodárskych výsledkov ďalej vyplýva, že prevádzkový zisk Erste v 1. kvartáli medziročne klesol o 4,1 % na 727 miliónov eur. Hlavným dôvodom jeho poklesu boli nižšie úroky na bankovom trhu v Rumunsku a Maďarsku a oslabenie českej koruny voči euru.
Banková skupina si v uplynulom štvrťroku odložila na krytie prípadných strát zo zlých úverov 364 miliónov eur, o 2 % menej než pred rokom, keďže jej náklady na tieto úvery klesli.
Erste Group patrí medzi takmer 130 bánk v Európskej únii, ktoré sa podrobia mimoriadne tvrdým záťažovým testom. Ich cieľom je zistiť, ako by finančné ústavy v Európe zvládli výrazný pokles ekonomiky aj prepad cien akcií a nehnuteľností, v prípade Erste aj oslabenie mien v regióne, v ktorom pôsobí, a zároveň nárast nezamestnanosti i zlých úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy