Ako zbohatnúť vlastnou hlavou: Nájdite riešenie pre 10 problémov

, businessinsider Foto:SITA;photl

Niektoré problémy zamestnávajú mozgové závity vedcov už celé desaťročia. Možno práve vy máte na ne riešenie. Ale keď sa na to necítite, skúste sa na trendy budúcnosti pozrieť okom investora.

1. Bezdrôtová energia
Niektoré digitálne zariadenia sú tak malé, že je už nepohodlné zapájať ich do siete. Dlhšia výdrž batérie tiež nie je riešenie. Podľa otca iPodu Tonyho Faddela tadiaľ cesta nevedie a je preto potrebné prísť na to, ako dosiahnuť väčšiu efektivitu ostatných častí zariadenia, prípadne "ukradnúť" energiu z okolia. Inžinieri z University of Washington už pracujú na spôsobe zužitkovania existujúcich televíznych a mobilných vĺn ako zdroja bezdrôtovej energie pre iné zariadenia.

2. Vzdialený internet
Buď sa budú nákladne budovať vysielače na každej streche, či stožiari, aby sa internetový signál lepšie prenášal, alebo vedci prídu na niečo dômyselnejšie. Google už rozbehol takzvaný Project Loon. Firma plánuje vypustiť balóny napájané z obnoviteľných zdrojov do stratosféry, aby tak sprístupnila internetovú sieť aj pre odľahlé časti sveta. "Veríme, že je možné vytvoriť prstenec z balónov, ktoré budú lietať vo stratosférických vetroch a poskytnú internetový prístup územiam pod sebou," tvrdia vedci.

3. Lacná solárna energia
Existujú dva spôsoby, ako obmedziť náklady na získanie solárnej energie. Jedným je superlacný fotovoltaický panel, pri ktorom sa ale treba zmieriť so slabou efektivitou. Druhým je výroba drahších, ale efektívnejších panelov. Austrálskym vedcom sa podaril kompromis. Dosiahli efektivitu za komerčne únosných podmienok vďaka využitiu lacných materiálov, ktoré boli testované už pred sto rokmi, ale doteraz nenachádzali využitie. Ide o perovskit, zlúčeninu oxidu titaničito-vápenatého v kryštalickej forme. Vedci sa domnievajú, že by mohli pomôcť obmedziť náklady výroby o 75 %, teda až na 10 centov za watt solárnej energie.

4. Čisté uhlie
Táto technológia bola nedávno hlavnou témou vedeckého magazínu Wired. Ten píše, že metóda zachytávania a ukladania oxidu uhličitého bude možno v nadchádzajúcich desaťročiach oveľa dôležitejšie ako technológie obnoviteľných zdrojov. Svetu by to umožnilo pokračovať v získavaní energie spaľovaním najdostupnejšieho zdroje paliva. Vývoj spoľahlivých, veľkoobjemových zariadení však bude časovo náročný, nie príliš atraktívny a neuveriteľne drahý.

5. Lacné medzinárodné platby
Medzinárodné prevody peňazí by mohli výrazne zlacnieť, ak by prebiehali cez decentralizovanú distribučnú sieť. Tento problém zatiaľ najviac trápi vývojárov technológií Bitcoin a jemu podobných.

6. Pilulka na chudnutie
Je skutočne nemožné nájsť taký zázračný liek? Možno nie. V roku 2012 vedci v CLA údajne geneticky upravili mozog myši tak, aby určité zlúčeniny odbúravali tuky. "Myši žili v 'hypermetabolickom stave', kedy spaľovali tuk ďaleko efektívnejšie ako normálny jedinci," napísal v The Week vedec Daniele Piomelli. "Odolávali obezite a zostávali útle napriek strave plnej tukov a nedostatku pohybu. Mali dokonca aj normálny krvný tlak a nevykazovali zvýšené riziká srdcových chorôb alebo cukrovky. "

7. Lacné odsoľovanie
Nedostatok vody kraľuje zoznamu najpálčivejších globálnych problémov. Budovanie desalinizačných centier sa ukázalo ako príliš drahý a neefektívny spôsob. Začiatkom tohto roka sa ale celý proces podarilo zlacnieť vďaka solárnemu napájaniu. Parabolické koryto zhromažďujúce solárnu energiu a teplo je využívané k odparovaniu čistej vody zo slaných poľnohospodárskych drenážnych vôd zo zavlažovacieho systému.

8. Predikcia prírodných katastrof a meteorologických javov
Zemetrasenia sa stále nedarí spoľahlivo predpovedať. Podobné vážne následky má v poslednej dobe aj zvyšujúci sa počet rôznych meteorologických javov, katastrofy už stáli USA miliardy dolárov, no zatiaľ nikto neprišiel so spoľahlivou metódou predpovede.

9. Neprelomiteľné heslá
Rok 2012 označil magazín Wired za rok prelomených hesiel. Hackeri sú schopní, aj keď často hrubou silou, prelomiť prakticky každý doteraz vynájdený firewall. Inžinieri už na riešení pracujú. Veľká pozornosť je venovaná možnostiam, ako "skryť" vnútorné procesy prebiehajúce v počítačoch a ďalších zariadeniach pred neželanou návštevou.

10. Recept na večnú mladosť
Google nedávno zamestnal odborníčku na biofyziku Cynthii Kenyon z UCSF ako súčasť tímu projektu proti starnutiu Project Calico. V jednom z jej experimentov sa jej podarilo "omladiť" škrkavku. Tento oblý červ mal v prepočte na ľudský vek 80 rokov, ale vyzeral len na 40. Zatiaľ malý krok pre ľudstvo, ale veľký skok pre vedcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy