Veľmi zvláštny krok Nike: IT vývojári, máte padáka!

, investor Foto:SITA

Reakcia na náhlu výpoveď pre drvivú väčšinu úspešného tímu FuelBand na seba dlho nenechala čakať. Veľké technologické firmy ihneď skočili po najväčších talentoch.

Podivné veci sa odohrávajú vo firme Nike, aspoň čo sa týka jej pravdepodobne najdôležitejšieho počítačového výrobku Nike FuelBandet. Aj keď firma neustále zdôrazňuje záujem o tento produkt, nedávno dostalo v 70 člennom vývojovom tíme 55 ľudí výpoveď. Zdá sa, že Nike na poli nositeľných počítačov kapitulovalo.

Tento krok je o to zvláštnejší, že trh s rôznymi nositeľnými zariadeniami ako sú inteligentné hodinky, okuliare alebo dokonca športové náramky a príslušenstvo podobné FuelBandu, je jedným z najhorúcejších s výhľadom na najväčší rast v technologickom sektore. Nike sa zrejme zháčilo a otočilo vo dverách. A to aj napriek tomu, že do vývoja vrazilo značné prostriedky a FuelBand sa stal jedným z najznámejších produktov v tomto segmente.

Celkový obraz je samozrejme zložitejší, spoločnosť uviedla, že v budúcnosti sa nechce zameriavať na vývoj hardvéru, ale na softvérové nástroje, ktoré budú slúžiť na presnejšiu archiváciu vlastných športtových úspechov, všetko pod značkou Nike +. A samozrejme je potrebné pripomenúťaj to, že ide o výrobcu športového tovaru, a nie počítačov. Okrem toho  väčšina kritikov tvrdí, že FuelBand, aj keď išlo o jednu z prvých športových „hračiek“, je nedokonalý výrobok.

Prepúšťanie nie je úplnou novinkou, ale správa o rozbití vývojového tímu áno a ihneď pochopiteľne pritiahla pozornosť veľkých hráčov v Silicon Valley. Podľa medializovaných správ, Googlom nedávno kúpené hardvérové vývojové centrum Nest ihneď skočilo po inžinieroch z Nike. Rovnako aj Oculus, kde svoje aktivity sústredia také mená ako Microsoft, Intel, alebo Facebook, sa v ostatnom čase snaží zlákať skúsených profesionálov Nike.

Apple sa tiež pripojil k lovu, čo spôsobilo ďalší zaujímavý zvrat v príbehu. Nike a Apple vraj hovoria o úzkej spolupráci v budúcnosti, tá nebola na bode mrazu ani doteraz, čo sa týka aktivít okolo Nike +. Niektoré špekulácie tvrdia, že novú, silnejšiu verziu FuelBandu, už vyrobí Apple. A vraj to budú práve hodinky iWatch, o ktorých sa už hodnú chvíľu hovorí. To je ale trochu rozporuplné, keď vieme, že Apple dáva prednosť riešeniu, keď má pod strechou hardvér aj softvér. Je teda malá pravdepodobnosť, že na ich zariadení pobeží softvér od Nike, to ale neznamená, že tieto dve spoločnosti nebudú schopné spolupráce.

Zatiaľ je vidieť len veľký rozruch okolo veľkej hviezdy nositeľného počítača, ale skutočný prielom sa nekonal. A je možné aj to, že je len veľa kriku a pozitívne prekvapenia sa nakoniec ani nedočkáme.

Súvisiace články

Aktuálne správy