Ako chcú Slováci pomôcť Ukrajine s plynom, ale zároveň nenaštvať Gazprom

, iDnes Foto: SITA

Európa sľúbila Ukrajine, že jej pomôže z vlastných zdrojov nahradiť drahý ruský plyn a znížiť tým závislosť na Moskve. Rokovania o dodávke plynu pre Ukrajinu bývalým tranzitným plynovodom je pre český holding EPH a jeho šéfa Daniela Křetínskeho zaujímavou obchodnou príležitosťou aj rizikom.

V tomto prípade sa ľahko sľubuje, ale horšie plní, píše portál iDnes. Slovenská firma Eustream, ktorá spravuje kľúčový plynovod dodávajúci do Európy ruský plyn, stále nemá jasno, ako tok plynu vo svojich trubkách otočiť späť. A tento problém sa nepodarilo vyriešiť ani po štvrtkovom rokovaní zástupcov ukrajinskej firmy Ukrtransgas v Bratislave. "Technicky sme schopní reverzný tok zaistiť. Problém je v tom, ako to urobiť k spokojnosti ukrajinskej strany," povedal Daniel Častvaj, hovorca českého Energetického a priemyselného holdingu (EPH), ktorý Eustream spoluvlastní a riadi.

Zásobovanie Ukrajiny možno zabezpečiť troma spôsobmi. Buď môže na Ukrajine zostať časť ruského plynu určeného pre Európu a európske firmy, ktoré ho u Gazpromu kupujú, a potom sa s Ukrajinou vyrovnajú. Alebo možno jednu zo štyroch rúrok niekdajšieho tranzitného plynovodu použiť pre prepravu v opačnom smere. Oba varianty by však musel schváliť Gazprom, ktorý prevádzkuje pohraničnú odovzdávaciu stanicu plynovodu vo Veľkých Kapušanoch.

Bez konfliktu s Gazpromom tak zostáva schodná len tretia možnosť – využiť pre dodávku záložné potrubia, takzvaný vojanský plynovod, ktorý by Rusmi kontrolovanú odovzdávaciu stanicu obišiel.

Náhradnú trasu sa však nepodarí sprevádzkovať skôr ako na jeseň a dopravovať ňou možno sotva tretinu z 30 miliárd kubíkov plynu, ktoré Ukrajina žiada. Pre Ukrajincov je problém tak čas, ako aj kapacita vojanskej cesty. Dodávka európskeho plynu na Ukrajinu je tak v nedohľadne.

Eustream by sprevádzkovanie vojanskej cesty uvítal. Pre akcionárov Eustreamu, holding EPH, a jeho šéfa Daniela Křetínskeho by to znamenalo rozšírenie obchodu a vyššie príjmy. V samotnom EPH však môže prebiehať veľká diskusia o tom, ako sa k celej operácii postaviť. Jeho významným akcionárom s podielom 40 percent je totiž skupina PPF Petra Kellnera, ktorá si potrebuje udržať dobré vzťahy s ruskou vládou. Skupina najbohatšieho Čecha chce svoj ​​podiel v holdingu počas niekoľkých mesiacov predať za 1,1 miliardy eur, zatiaľ však k transakcii nedošlo.

Napojenie vojanského potrubia na hlavný plynovod predstavuje investíciu zhruba 20 miliónov eur. Dáva však šancu na rozširovanie tejto cesty do budúcnosti, a ak by sa práve tadiaľ rozbehlo zásobovanie Ukrajiny plynom z Európy, investícia by sa bohato vrátila na tranzitných poplatkoch.

Bariérou však nie je len dohoda Slovenska a Ukrajiny. Veľkou neznámou zostáva aj zabezpečenie dodávok plynu zo západu. Eustream už pred časom túto možnosť testoval, západoeurópske energetiky si však predaj na Ukrajinu neželali. Najmä preto, že nie je v ich záujme rozkmotriť sa s Gazpromom, na ktorého cenovej politike závisí ich hospodárenie.

Silu Gazpromu nedávno pocítil aj sám Křetínský. Kremľom ovládaný plynárenský gigant mu na Slovensku mohol zhatiť dôležitú transakciu – odchod zo stratovej obchodnej divízie plynárenského holdingu SPP, ktorého súčasťou sú aj plynovody Eustream. SPP dopláca na sociálnu politiku slovenskej vlády, ktorá ho núti predávať plyn domácnostiam pod nákupnú cenu, píše iDnes. Len v roku 2012 holding na predaji plynu v tomto segmente prerobil vyše 76 miliónov eur. Už vlani v lete sa Křetínský dohodol so slovenskou vládou, že stratový obchod SPP prevezme štát a v majetku jeho EPH zostane len 49 percentný podiel v ziskových dcérach, teda v Eustreame a SPP – Distribúcii.

Pre prevzatie SPP si Ficova vláda dala podmienku, Křetínský mal vyjednať v Gazprome vylepšenia dlhodobého kontraktu na plyn pre Slovensko. Rokovania o novej cene sa vlieklo viac ako rok a vrcholilo presne v momente, keď sa začala vyhrocovať rusko – ukrajinská kríza.

Dohodu medzi SPP a Gazpromom sa podarilo uzavrieť v hodine dvanástej, tesne po tom, čo EÚ oznámila prvé protiruské sankcie ako trest za ovládnutie Krymu."Mali sme obavy z negatívnej ruskej reakcie," vyjadril sa hovorca EPH Daniel Častvaj. Nakoniec pre Křetínskeho dopadli preteky s časom dobre. "Zmenu cenového vzorca sa podarilo s Gazpromom dojednať 27. marca, o deň neskôr bola zmluva podpísaná. Tým sme splnili podmienku pre odpredaj podielu v obchode SPP," hovorí Častvaj.

Prevedenie stratovej časti SPP na štát je tak podľa neho už len otázkou niekoľkých technických krokov. "Do konca mája by mala byť transakcia dokončená," tvrdí hovorca EPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy