Základný účet zadarmo: Dokážeme vďaka nemu usporiť na poplatkoch?

, euroactiv Foto:SITA;photl

Ktokoľvek si už môže otvoriť bankový účet so základnými službami ak sa legálne zdržiava v EÚ. Netreba mať ani štátnu príslušnosť či trvalé bydlisko. Hovorí o tom zákon nedávno prijatý Európskym parlamentom. Bankové sadzby a podmienky by mali byť transparentné a porovnateľné s inými produktmi, takže zákazníci môžu jednoducho zmeniť svoj ​​účet a prejsť tak k poskytovateľovi lepšej služby.

Za právnu úpravu bolo 603 hlasov, proti 21 a 51 poslancov sa hlasovania zdržalo. Parlament trval na tom, že za účelom jednoduchého prístupu a konkurenčných ponúk musí mať každý členský štát EÚ dostatočné množstvo bánk, ktorá ponúkajú bankové účty so základnými službami. Členské štáty musia zabezpečiť, aby takýto základný účet nebol prístupný výhradne v on – line bankách.

Dávnejšie prieskumy v Európskej únii ukázali, že asi 30 miliónov spotrebiteľov vo veku nad 18 rokov nemá bankový účet. Z tohto počtu je podľa odhadov asi 6 až 7 miliónov takých, ktorím banky odmietli otvoriť účet. Podľa Komisie, títo ľudia teraz nedokážu plne využívať výhody, ktoré ponúka jednotný trh, a preto treba dosiahnuť, že otvorenie bankového účtu v budúcnosti bude patriť k neodňateľnému právu všetkých občanov.

Prístup k účtu je základným predpokladom v aktívnom prístupe k hospodárskemu a sociálnemu ponímaniu života. Navyše platby v hotovosti sa pomaly vytrácajú. Ak niekto v dnešnom svete nemá aspoň základný bankový účet, môže to spôsobovať v každodenných situáciách komplikácie, ktoré by viedli k vyšším nákladom na život u takéhoto jedinca. Je to pre vás dostatočná výzva ak vám nemá kam chodiť výplata, či iný príjem, a ak nemusíte platiť za tovar a služby v hotovosti?

„Väčšia transparentnosť v oblasti podmienok, lehôt či poplatkov za účty zjednoduší naše životy. Pomôže nám porovnať si ponuky a nájsť si tú najlepšiu. Práve v tomto čase je dôležité, aby každé euro, ktoré utratíme bolo minuté dobre,“ uviedol eurokomisár pre ochranu spotrebiteľa Neven Mimica.

„Únia sa smernicou pokúša upraviť pravidlá poskytovania služieb súvisiacich s používaním bankových účtov tak, aby boli organizované čo najprívetivejšie k užívateľom. Jej snahou je postupne docieliť taký stav, aby každý občan Únie disponoval aspoň jedným bankovým účtom a nebol odkázaný na hotovostné finančné operácie,“ uviedol poslanec Jaroslav Paška (EFD, SK).

Každý, kto sa oprávnene zdržuje v Európskej únii, bude mať možnosť otvoriť si účet, aj keď nemá trvalé bydlisko. Avšak, s ohľadom na základné práva, sa banky môžu informovať, prečo sa ich potenciálny zákazník rozhodol otvoriť si účet práve u nich, v tej –ktorej krajine.

Národná legislatíva vytvorená na základe smernice musí  v jednotlivých krajinách zabezpečiť, aby klienti základného účtu mali možnosť v rámci EÚ platiť bankovými kartami, rovnako aby mali možnosť platby, či prevodu cez internet. Zákazníci by mali mať tieto transakcie zdarma,  alebo za nízky  poplatok. To či takýto základný účet bude, alebo nebude možné použiť na získanie úveru, musia rozhodnúť jednotlivé členské štáty.

Pre tých, ktorí hľadajú najlepšiu ponuku, musia banky za rozumnú cenu umožniť prechod do inej banky v rámci celej únie.V každom členskom štáte by mala existovať aspoň jedna nezávislá internetová stránka porovnávajúca úrokové sadzby a poplatky, ktoré si banky účtujú za svoje služby. Ak sa v rámci krajiny rozhodne klient zmeniť banku bez toho, že by menil menu, musí stačiť splnomocnenie od majiteľa účtu a celý prechod musí vybaviť banka, do ktorej si účet prenáša. Prenos by mal prebehnúť do dvoch pracovných dní a banky musia okamžite uhradiť všetky straty, ktoré priamo vyplývajú z prenesenia účtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy