Polliter piva za deväť eur: Pozrite si ceny v desiatich najdrahších mestách

, Expatistan Foto:SITA;photl

Informácie o cenách v mestách, ktoré sa chystáte navštíviť, si ľahko zistíte cez komunitné weby. Existuje však aj mnoho prieskumov, ktoré zoraďujú mestá podľa nákladov na živobytie. Mnohé rebríčky sú si viac menej podobné, iné sa rozchádzajú. Ak ide o najdrahšie pivo, Oslo vedie.

Vo svete existuje mnoho prieskumov od veľkých poradenských firiem, ktoré využívajú predovšetkým medzinárodné spoločnosti, aby vedeli, aké náklady čakajú ich pracovníkov vyslaných do zahraničia. Vzhľadom k metodike a variáciám týchto prieskumov sa dostávame k mierne odlišným výsledkom, ale samozrejme existuje aj mnoho podobností. Poradenská firma Mercer naposledy zverejnila prieskum o životných nákladoch vlani v lete, hlavné mesto Angoly Luanda považujú za najdrahšia mesto. V hornej päťke nájdeme ešte Moskvu, Tokyo, N'Djamenu (Čad) a Singapur.

Economist Intelligence Unit vyhodnotil, podľa aktuálneho prieskumu z marca tohto roka, za najdrahší Singapur. Nasleduje Paríž, Oslo, Zürich a Sydney. Na rozdiel od indexu Mercer, tento prieskum neberie do úvahy náklady na bývanie, pretože zamestnanec vyslaný do zahraničia ich má kompenzované z iného balíčka. Rovnako bývanie nie je zahrnuté ani v prieskume ECA International. Z  prieskumu uverejneného v decembri minulého roka je poradie nasledovné: vedie Caracas, Luanda, Oslo, Juba v južnom Sudáne a nórsky Stavanger.

Všetky tieto prieskumy sú založené na zbere dát zamestnancov konkrétnej firmy. Dajú sa však porovnať s údajmi na sociálnych sieťach, kde si výsledný obraz vytvoríte na základe príspevkov od tisícky užívateľov. Takéto údaje zbiera, a vo vyhľadávači sústreďuje, napríklad Expatistan, kde si dokážete nájsť cenu za konkrétny tovar alebo službu v danom meste. Podľa tohto portálu skončila Bratislava na 152. mieste, prvá desiatka najdrahších miest vyzerá nasledovne.

1. Oslo, Nórsko
Studené pivo v krčme v najdrahšom meste na sveteje je za 9 eur, večera pre dvoch stojí 66 eur, v talianskej reštaurácii s vínom a dezertom zaplatíte 136 eur. Za lieky proti horúčke na šesť dní – 11 eur. Mesačný cestovný lístok na MHD je za 81 eur. A za nájom zariadeného 85m2 bytu dáte mesačne 2364 eur. Celkovo je Oslo o 164 % drahšie než Bratislava.

2. Zürich, Švajčiarsko
Takmer rovnaká dražoba ako v nórskom hlavnom meste. Denné menu v obchodnej štvrti za 23 eur, pol litra piva v potravinách za 1,49 v krčme už 5,52 eura. Za účes u holiča zaplatia muži 44 eur, základná sadzba v taxíku za osem kilometrov je 25 eur. Zürich je celkovo od Bratislavy drahší o 156 %.

3. Londýn, Veľká Británia
V britskom hlavnom meste sú náklady na bývanie ešte vyššie ako v Oslo. Za prenájom zariadeného bytu s rozlohou 85m2 v lepšej časti mesta zaplatíte 3154 eur mesačne, k tomu ešte treba prirátať réžiu za ďalších 160 eur. Mesačná „električenka“ vyjde 154 eur. Za dva lístky do kina zaplatíte v priemere 27 eur. Ani fajčiari to nemajú ľahké, balíček cigariet Marlboro stojí desať euro. V porovnaní Bratislavy a Londýna vychádza Londýn o 151 % drahší.

4. Ženeva, Švajčiarsko
Ceny sú podobné ako v Zürichu. Za pol kila miestneho syru v obchode zaplatíte 9 eur, za dve kilá zemiakov 4,10 eura, dva litre Coca Coly stoja 2,85 eura. Ženeva vychádza v celkovom hodnotení o 148 % drahšia než naše hlavné mesto Slovenska.

5. Lausanne, Švajčiarsko
Podobná situácia je aj vo frankofónnej časti Švajčiarska, pri brehu Ženevského jazera v Lausanne, kde si za značkové džínsy Levis 501 obchodníci pýtajú 92 eur. Za pár značkových tenisiek dáte aj 124 eur. iPod Nano 16 GB tam stojí 125 eur. Celkovo je život v Lausanne o 124 % drahší než v Bratislave.

6. Singapur
Podľa Economist Intelligence Unit najdrahšie mesto, no v prípade nákupu potravín to určite neplatí. Aj keď bežné potraviny vyjdú lacnejšie, výnimku tvorí napríklad pivo. Za polliter v obchode zaplatíte 2,82 eura. Najviac však peňaženku zaťažuje nájom v lepšej štvrti. Zariadených 85 metrov štvorcových vyjde mesačne na 2846 eur. Celkovo vychádza Singapur drahší od Bratislavy o 119 %.

7. New York, Spojené štáty americké
Náklady na bývanie aj v New Yorku rozpočet potrebný na živobytie dosť navyšujú. Za večerau pre dvoch v talianskej reštaurácii s vínom a dezertom dáte 87 eur. Samozrejme benzín je vyslovene lacný, 0,77 centov za liter. Celkovo vychádza život v New Yorku o 116 % drahšie než v Bratislave.

8. Perth, Austrália
Bývanie v štvrtom najväčšom meste Austrálie je o niečo lacnejšie, ale ceny potravín sú vysoké. Za kilo jabĺk pýtajú tri eurá. Ak má človek chuť na pivo, krígeľ ho bude stáť 6 euro. A tí, čo si potrebujú k pivu aj  zapáliť, musia siahnuť ešte hlbšie do vrecka. Za jedno balenie marlboriek zaplatia 16 eur. Celkovo podčiarknuté a spočítané, život v Perthe vychádza  o 112 % drahšie než v Bratislave.

9. Sydney, Austrália
Podobná situácia je aj v Sydney. Kým benzín je relatívne lacný, liter stojí1,03 eura, za mesačný lístok na hromadnú dopravu zaplatíte 105 eur. Vstupenka do divadla v prípade lepšieho miesta pre dvoch vychádza na 155 eur. Film v kine bude lacnejšou voľbou, za dvoch dáte 25 eur. Celkovo sú ceny v Sydney o 110 % vyššie než v Bratislave.

10 Štokholm, Švédsko
Švédske hlavné mesto má v obchodoch mierne priaznivejšie ceny než Oslo. Napríklad pol kila vykostených kuracích pŕs tam stojí 6 eur. Nielen biznismeni si môžu dať nový účes urobiť v centre za 34 eur a potom zájsť na kapučíno za 4,13 eura. Koktejl v klube vyjde na 12 eur, zatiaľ čo za podobný v Bratislave pýtajú 5,21 eura. Bratislava je oproti Štokholmu lacnejšia o 106 %.

Ak vás zaujímajú priemerné platy v jednotlivých krajinách, tie európske nájdete v tomto článku.

Súvisiace články

Aktuálne správy