Kupujete si dovolenku cez internet? Na toto si dávajte pozor

, MTI Foto:SITA

Väčšina internetových stránok ponúkajúcich letenky a rezervácie hotelov neboli v roku 2013 v súlade s požiadavkami na ochranu spotrebiteľa Európskej únie.

Z 552 webových stránok podmienky nespĺňalo 382, stránky kontrolovali orgány členských štátov v spolupráci s Európskou komisiou. Po akcii proti previnilcom si dalo do poriadku web 62 percent spoločností, dnes už majú svoje stránky v súlade s pravidlami EÚ, hovorí správa z Bruselu. "Zvyšných 38 percent môže očakávať ďalšie kroky po tom, čo európske inštitúcie budú vo svojej práci pokračovať, aby práva spotrebiteľov boli rešpektované," hlási v správe výbor.

Podľa informácií by ste sa v dvoch tretinách prípadov márne snažili nájsť prevádzkovateľa internetových stránok, rovnako chýbal kontakt, prostredníctvom ktorého by zákazníci mohli firmu osloviť. Orgány na ochranu spotrebiteľa tiež zistili, že v 28 percentách prípadov zákazníci neboli informovaní, kde v prípade potreby podať sťažnosť. Až štvrtina skúmaných webov cestoviek si premietli doplnkové služby automaticky do výslednej ceny. Jedna pätina webov neuviedla celkovú  cenu v najkratšom možnom čase, teda keď už hlavné prvky rezervácie boli z vyplnenia formulára jasné.

Súvisiace články

Aktuálne správy