Výroba v SR stúpla medziročne vo februári najviac v EÚ

V porovnaní s februárom 2013 priemyselná výroba Európskej únie posilnila o 2,1 %. Na Slovensku sa zväčšila o 9 %, čo bol najväčší medziročný prírastok v celej únii.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny vo februári oproti januáru posilnila o 0,2 % a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 0,4 %. Medziročne sa priemyselná výroba eurozóny zväčšila o 1,7 % a celej EÚ o 2,1 %. V porovnaní s februárom 2013 si v rámci európskej dvadsaťosmičky polepšila najviac Slovenská republika s rastom o 9 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa priemyselná produkcia najviac zvýšila na Malte (5,4 %), v Írsku (5 %) a Litve (2,5 %). Najvýraznejšie oproti januáru priemysel klesol v Chorvátsku (2,8 %), Estónsku (2,2 %) a v Rumunsku (1,3 %).

Medziročne februárová produkcia priemyselného odvetvia najviac rástla na Slovensku (9 %), v Rumunsku (8,9 %) a v Maďarsku (8,2 %). Najväčší pokles evidovali Holandsko (-8,9 %), Fínsko (-5,4 %) a Litva (-2,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy