Výrobné ceny v USA v marci prudko vzrástli

Výrobné ceny v USA v marci prudko vzrástli, najstrmšie od júna 2013 a viac, ako analytici očakávali. Dôvodom väčšieho, ako odhadovaného rastu cien hotových produktov bolo zdraženie potravín a služieb. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone sa index výrobných cien (producer price index, PPI) v marci zvýšil medzimesačne o 0,5 % po februárovom poklese o 0,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters však očakávali, že výrobné ceny v USA stúpnu v marci len o 0,1 %.
Jadrový index výrobných cien, očistený od nestálych cien energií a potravín, sa v marci zvýšil medzimesačne o 0,6 %, čo bol jeho najstrmší nárast od marca 2011.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že v marci v USA najvýraznejšie stúpli ceny potravín, a to medzimesačne o 1,1 %. Čiastočne za to môže sucho na západe USA.
V medziročnom porovnaní sa ceny produktov na výstupe z amerických tovární v marci zvýšili o 1,4 % a aj jadrová inflácia v priemysle v marci stúpla medziročne o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy