Počet fúzií a akvizícií na Slovensku vlani stúpol

Podľa prieskumu spoločnosti EY sa vlani na Slovensku uskutočnilo 59 fúzií a akvizícií v odhadovanom objeme 1,4 mld. USD.

Počet fúzií a akvizícií na Slovensku v minulom roku stúpol o viac ako polovicu. Vyplýva to z výsledkov barometra, ktorý pre región strednej a východnej Európy vypracovala spoločnosť EY. Počet transakcií na Slovensku totiž medziročne stúpol z 34 na 59, pričom však ich odhadovaný objem medziročne klesol z 3,4 mld. USD na 1,4 mld. USD. „Na Slovensku bolo z hľadiska počtu transakcií najatraktívnejšie odvetvie výroby, kde sa zaznamenalo 14 transakcií. No čo sa týka objemu, jednoznačne viedla energetika, nasledovali maloobchod a veľkoobchod a nehnuteľnosti,“ povedal partner EY v Slovenskej republike pre fúzie a akvizície Jozef Mathia.

V celom regióne strednej a východnej Európy vrátane Grécka a Turecka, ktoré boli do analýzy zahrnuté, sa v minulom roku uskutočnilo 1 467 fúzií a akvizícií, čo predstavovalo medziročný nárast o 32,4 %. Celková odhadovaná výška týchto transakcií predstavovala 39,4 mld. USD. „Najatraktívnejšími oblasťami z hľadiska počtu transakcií boli služby, výroba a informačné technológie,“ píše sa v správe EY. Z hľadiska objemu realizovaných transakcií to boli telekomunikačné služby a médiá so sumou 245 mil. USD, bankovníctvo a finančné služby s hodnotou 196 mil. USD a energetický a banský priemysel so sumou 163 mil. USD. Najatraktívnejšou krajinou na fúzie a akvizície pritom bolo Turecko, nasledovali Bulharsko a Poľsko.

Vôbec najväčšou transakciou v regióne za minulý rok bol predaj spoločnosti Telefonica Czech Republic spoločnosti PPF za takmer 3,3 mld. USD. Najväčšou slovenskou transakciou bola podľa správy EY kúpa spoločnosti Power-One assets Slovakia švajčiarskou spoločnosťou ABB Group v sume 1 mld. USD. Dáta v prieskume pritom boli spracované za 11 krajín z oblasti strednej a juhovýchodnej Európy a to Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Grécko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko.

(1 EUR = 1,3794 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy