České spotrebiteľské ceny v marci stagnovali

České spotrebiteľské ceny v marci v medzimesačnom porovnaní stagnovali. Experti pritom očakávali ich zvýšenie o 0,1 %. Informovali o tom agentúra RTTNews a portál českého denníka MF Dnes.
V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa spotrebiteľské ceny v Česku v marci zvýšili o 0,2 %, teda rástli rovnakým tempom ako v januári a februári, uviedol Český štatistický úrad (ČSÚ). Medziročná inflácia bola v súlade s prognózami ekonómov.
Medziročná miera inflácie je najnižšia od októbra 2009. Česká národná banka počítala v každom z prvých troch mesiacov tohto roka s medziročným tempo rastu spotrebiteľských cien na úrovni 0,4 %.
Z potravín zdraželi v marci medzimesačne najmä jogurty, zlacnela však zelenina, maslo a tiež dovolenky. Maslo síce zlacnelo, ale v porovnaní s marcom 2013 je stále o 12,6 % drahšie. Ceny mlieka a mliečnych výrobkov rastú v Česku už dlhší čas. Jogurty v porovnaní s februárom zdraželi o 3,8 % a ostatné mliečne výrobky o 1,1 %. Najviac z potravín zdraželi rastlinné tuky – o 4,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy