Rakúsko chce v roku 2014 dodržať maastrichtský limit

Minister financií Michael Spindelegger tvrdí, že deficit verejných financií tento rok neprekročí hranicu 3 % hrubého domáceho produktu

Deficit rakúskych verejných financií napriek dodatočným nákladom pomoci zoštátnenej banke Hypo Alpe Adria (Hypo) v roku 2014 neprekročí 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyhlásil to v utorok minister financií Michael Spindelegger. Rakúsko chce previesť aktíva banky na účelovo vytvorenú štátnu spoločnosť, takzvanú zlú banku. To zvýši verejný dlh na zhruba 80 % výkonu ekonomiky a rozpočtový deficit sa priblíži k trojpercentnému limitu, ktorý stanovujú maastrichtské kritériá EÚ.

 

Hypo už získala od štátu pomoc 4,8 mld. eur a minulý mesiac oznámila, že potrebuje ďalších 1,3 mld. eur na udržanie minimálnej kapitálovej primeranosti. Vláda bude uplatňovať prísnu rozpočtovú disciplínu, aby zmiernila dodatočnú záťaž na verejné financie, tvrdí Spindelegger. "Za týchto podmienok nemôže maastrichtský deficit prekročiť 3 % a celkovo sa nemôžme odchýliť z cesty… každoročného zlepšovania deficitu," povedal novinárom minister po zasadnutí vládneho kabinetu.
Deficit rakúskych verejných financií podľa maastrichtských kritérií EÚ v roku 2013 klesol na 1,5 % HDP. Na hospodárenie štátu pozitívne vplývali príjmy z predaja mobilných frekvencií a vyšší výber daní, čo kompenzovalo náklady pomoci bankám. Verejný dlh Rakúska vlani vzrástol o 0,1 percentuálneho bodu na 74,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy