BoJ nerozšírila monetárne stimuly

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) pokračuje vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike. Aj napriek zvýšeniu dane z pridanej hodnoty (DPH) sa rozhodla, že nezvýši monetárne stimuly. Ekonomika krajiny sa podľa banky totiž postupne zotavuje. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Dnešné zasadnutie menovej rady BoJ bolo prvé od 1. apríla, odkedy sa zvýšila DPH z 5 % na 8 %. Očakáva sa, že to v najbližších mesiacoch utlmí ekonomiku, keďže spotrebitelia sa budú vyrovnávať s vyššími cenami. Podľa BoJ medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien zostane nejaký čas na úrovni asi 1,25 %, čo je stále pod 2-% inflačným cieľom banky.
BoJ sa v apríli minulého roka rozhodla, že bude do ekonomiky pumpovať peniaze, aby dostala krajinu z dlhoročnej deflácie. Banka si naplánovala, že v priebehu dvoch rokov zdvojnásobí menovú bázu. Cieľom BoJ je do roku 2015 zvýšiť infláciu na 2 %.
„Podnikateľská dôvera sa naďalej zlepšuje, aj keď sme zaznamenali opatrnosť týkajúcu sa ekonomických vyhliadok,“ uvádza sa v dnešnom vyhlásení BoJ. Dodala, že firemné investície rastú.
BoJ počíta s tým, že očakávanie rastúcich cien v budúcnosti podporí spotrebiteľské výdavky a bude firmy motivovať k tomu, aby viac investovali a vytvárali nové pracovné miesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy