ECB pracuje aj na plánoch rozsiahleho nákupu aktív

Európska centrálna banka (ECB) pracuje aj na plánoch rozsiahleho nákupu aktív pre prípad, že by musela pristúpiť k tomuto kroku. Ale zatiaľ to podľa Yvesa Merscha, člena predstavenstva ECB a guvernéra francúzskej centrálnej banky, nie je potrebné. Informovala o tom agentúra Reuters.
Mersch sa domnieva, že inflačné a deflačné riziká v menovej únii sú viac menej vyrovnané, čo znamená, že ECB zatiaľ nepovažuje hrozbu deflácie za bezprostrednú. No zároveň sa pripravuje aj na takúto situáciu, dodal Mersch vo svojom prejave na konferencii, ktorú dnes usporiadala spoločnosť Clearstream.
ECB minulý týždeň pripustila aj možnosť, že v prípade potreby spustí stroje a začne tlačiť nové bankovky, aby podporila ekonomiku, ak sa bude inflácia pridlho držať na veľmi nízkej úrovni.
Zatiaľ však banka ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0,25 % a depozitnú sadzbu na nule. Prezident ECB Mario Draghi ale po skončení minulotýždňového zasadania potvrdil, že predstavenstvo banky dospelo k jednomyseľnej zhode v otázke nákupu aktív, ktorý je tiež známy ako kvantitatívne uvoľňovanie (QE), v prípade, že inflácia bude dlhodobo príliš nízka.

Súvisiace články

Aktuálne správy