Nálada investorov v eurozóne sa zlepšila

V apríli sa dôvera investorov v Európskej menovej únii dostala na trojročné maximum.

Nálada investorov v eurozóne sa v apríli už štvrtý mesiac po sebe zlepšovala a dostala sa na trojročné maximum. Celkovému zlepšeniu nálady však pomohlo iba to, že investori pozitívnejšie hodnotia terajšie podmienky. Index dôvery investorov v eurozóne, ktorý zostavuje agentúra Sentix, stúpol na 14,1 bodu z marcových 13,9 bodu a vyšplhal sa tak najvyššie od apríla 2011. Aprílová hodnota indexu je mierne nižšia v porovnaní s očakávaním analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že vzrastie na 14,2 bodu.

Rastu indexu dôvery pomohlo iba posilnenie podindexu odzrkadľujúceho hodnotenie terajších podmienok, ktorý stúpol na 5,8 bodu z marcových 4,8 bodu. Aprílová úroveň podindexu je najvyššia od júla 2011. Podindex mapujúci očakávania investorov už druhý mesiac oslaboval. V apríli klesol na 22,8 bodu z marcovej výšky 23,5 bodu.

Agentúra ďalej uviedla, že ukazovateľ nálady investorov v Nemecku už tretí mesiac po sebe oslaboval a jeho hodnota klesla najnižšie od októbra 2013. Investori v apríli horšie hodnotili terajšie podmienky v Nemecku a oslabili aj ich očakávania. „Nemecká ekonomika je už zreteľne za vrcholom. Rozhodujúce bude to, ako spomalenie nemeckého hospodárstva ovplyvní eurozónu ako celok,“ uviedla agentúra Sentix vo vyhlásení.

Súvisiace články

Aktuálne správy