Vzniká najväčší výrobca cementu na svete

, ČTK;SITA Foto:SITA

Francúzska Cementárenská spoločnosť Lafarge a jej švajčiarsky konkurent Holcim sa dohodli na podmienkach vzájomnej fúzie, z ktorej vzíde zďaleka najväčší výrobca cementu na svete. Agentúre Reuters to dnes povedal zdroj informovaný o rokovaní.

"Správne rady Lafarge a Holcim sa včera zišli a návrh schválili," povedal zdroj. Potvrdil tým správu webovej stránky francúzskeho denníka Le Figaro. V piatok obe spoločnosti oznámili, že o fúzii rokujú, ale že sa ešte nedohodli.

Zo spojenia by vznikla firma s trhovou hodnotou okolo 55 miliárd dolárov a tržbami vyše 40 miliárd dolárov. Išlo by o najväčšiu fúziu v sektore výroby cementu na svete a bola by to tiež tohtoročná najväčšia firemná transakcia v Európe.

Lafarge a Holcim sú už teraz dvoma najväčšími svetovými producentmi cementu. Ich spojenie tak vyvolá veľkú pozornosť protimonopolných úradov, pretože spojená skupina by mala dominantnú pozíciu v Európe aj v Spojených štátoch. Úrady budú zrejme požadovať, aby sa zlúčené firma vzdala niektorých závodov a distribučných kapacít.

Fúzia umožní obom spoločnostiam zraziť náklady, obmedziť nadbytočné výrobné kapacity a znížiť zadlženosť. Spojená skupina by sa dokázala lepšie vysporiadať s prudko rastúcimi cenami energie a prepadom dopytu od ekonomickej krízy roku 2008.

Podľa Le Figaro sa firmy dohodli, že Holcim podá ponuku na prevzatie o niečo menšej francúzskej spoločnosti formou výmeny akcií. Spojená skupina by mala hlavný centrálu vo Švajčiarsku a prevádzkové ústredie v oboch krajinách. Generálnym riaditeľom by sa stal terajší šéf Lafarge Bruno Lafont, zatiaľ čo predsedom správnej rady by bol Švajčiar.

Globálne sa obe spoločnosti podľa analytikov vhodne dopĺňajú. Lafarge má dobrú pozíciu v Afrike a na Strednom východe, Holcim je zase silný v Latinskej Amerike. Problémom ale bude ich príliš silná pozícia na západných trhoch, najmä vo Francúzsku, USA alebo Kanade. Schvaľovanie fúzie sa tak môže pretiahnuť na niekoľko rokov, povedal Reuters analytik Abdelkader Benchiha z firmy Natixis.

Lafarge, ktorého cement už prispel k budovaniu Suezského prieplavu v 60. rokoch 19. storočia, zamestnáva v 64 krajinách okolo 65 tisíc ľudí. V Českej republike vlastní spoločnosť cementáreň v Čížkovice na Litoměřicku.

Táto dohoda o fúzii sa pravdepodobne stane predmetom záujmu regulačných orgánov v Európe aj v USA. Analytička Elizabeth Collinsová zo spoločnosti Morningstar upozorňuje na to, že obidve spoločnosti majú významné postavenie napríklad v Nemecku, v Španielsku, v Česku, v Rumunsku a v Srbsku.

Firma Holcim pôsobí aj na Slovensku, so sídlom v Rohožníku je zapísaná v Obchodnom registri SR od februára 1992, pod bývalým obchodným menom Hirocem, a. s. pôsobila do júna 2001. Základné imanie firmy má výšku 42,32 mil. eur. Spoločnosť je najväčším výrobcom stavebných materiálov na Slovensku, vyrába najmä cementy, kamenivo a betóny. Skupina Holcim je jedným z najväčších svetových dodávateľov cementu a kameniva (drveného kameňa, štrku a piesku), ako aj nadväzujúcich produktov – čerstvého betónu a asfaltu a súvisiacich služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy