Ukrajinská ekonomika môže v roku 2015 vzrásť o 3 %

Ukrajinská ekonomika by mohla v roku 2015 vzrásť o 3 %, ak sa vláde podarí stabilizovať verejné financie a zrealizovať štrukturálne reformy. Tvrdí analytička Svetovej banky Anastasia Holovachová. Informovala o tom agentúra Reuters.
Medzinárodný menový fond (MMF) a rozvinuté krajiny prisľúbili Ukrajine finančnú pomoc vo výške niekoľkých miliárd dolárov, čo má pomôcť stabilizovať finančný systém krajiny a financovať rast ekonomiky. Jej podmienkou je, aby Kyjev zrealizoval ekonomické reformy.
„Ak sa prijmú opatrenia na makroekonomickú stabilizáciu spoločne so štrukturálnymi reformami, HDP v roku 2015 vzrastie o 3 %,“ uviedla Holovachová na tlačovej konferencii v Kyjeve. Očakáva, že v tomto roku dosiahne ukrajinská inflácia 15 %. Na budúci rok by sa mala znížiť na 10 %. Varovala tiež pred spomalením reforiem, čo by mohlo spôsobiť ďalší pokles devízových rezerv.
Podľa aktuálnych prognóz ukrajinský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok klesne o 3 %. Dôvodom sú politické nepokoje a spor s Ruskom, ktoré v marci anektovalo polostrov Krym.

Súvisiace články

Aktuálne správy