Rast firemných výnosov očakáva na Slovensku 40 % manažérov

Za najvýznamnejšiu príležitosť pre rast firiem považuje 46 % respondentov zvýšenie svojho podielu na existujúcich trhoch, teda organický rast tam, kde spoločnosť pôsobí.

Vrcholoví manažéri pôsobiaci na Slovensku sú optimistickejší ako pred rokom. Rast výnosov firiem pôsobiacich v tuzemsku s určitosťou očakáva až 40 % generálnych riaditeľov. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti PwC na ktorom spolupracovala so slovenskou edíciou magazínu Forbes. Kým vlani len 15 % generálnych riaditeľov očakávalo, že sa vývoj svetovej ekonomiky v nasledujúcom roku zlepší, teraz je to 45 %.

 

Za najvýznamnejšiu príležitosť pre rast firiem považuje 46 % respondentov zvýšenie svojho podielu na existujúcich trhoch, teda organický rast tam, kde spoločnosť pôsobí. Až 38 % generálnych riaditeľov označilo inovácie za prostriedok k rastu spoločností.

Ako ďalej vyplynulo z prieskumu, viac ako polovica opýtaných zaradila medzi svoje tri hlavné investičné priority v najbližšom roku investície do prevádzkovej efektívnosti. Medzi ne ďalej patrí zlepšovanie služieb zákazníkom s 48-percentným podielom a implementácia nových technológií, do ktorej plánuje investovať 44 % respondentov. "Vidíme kombináciu investície do technológií a sústredenie na služby zákazníkom na mnohých príkladoch vo svete aj na Slovensku. Telekomunikačné firmy bojujú o klienta na webe už dávno a s novými digitálnymi stratégiami sa pridávajú aj energetické firmy," uviedol partner poradenskej spoločnosti PwC Alexander Šrank.

Oslovení generálni riaditelia odpovedali prostredníctvom online alebo tlačenej verzie dotazníka v období od 1. decembra 2013 do 28. februára tohto roka. Prieskumu sa zúčastnilo 122 vrcholových predstaviteľov firiem, ktoré pôsobia na Slovensku v rôznych odvetviach.

Spoločnosti PwC sú sieťou firiem v 157 krajinách s viac ako 184 tis. pracovníkmi. Magazín Forbes Slovensko je mesačná slovenská edícia magazínu Forbes, ktorý vydáva spoločnosť Business Consulting & Media, s.r.o. podľa licenčnej zmluvy s Forbes Media LLC.

Súvisiace články

Aktuálne správy