Po roamingu si chce EÚ posvietiť aj na poplatky za platbu kartou

, novinky Foto:SITA

Európsky parlament vo štvrtok hlasoval o regulácii poplatkov pri platení kartou. V prípade kreditných kariet by mal byť poplatok najviac 0,3 percenta z hodnoty transakcie. Niektorí obchodníci dnes platia bankám aj desaťkrát toľko.

Poplatky obchodníkov bankám za to, že umožňujú ľuďom platiť kartou, by tak mali byť ďalšími, ktoré EÚ zreguluje. Europoslanci vo štvrtok hlasovali o pozmeňujúcich návrhoch k navrhovaným pravidlám, ktorých schvaľovanie ale už nechajú novému parlamentu po májových voľbách.

Čo sa debetných kariet týka, tam by mal byť poplatok sedem eurocentov, alebo 0,2 percenta hodnoty transakcie. Podľa toho, ktorá hodnota je nižšia. Dnes sa poplatky za platenie kartou pohybujú podľa veľkosti obchodníka medzi jedným až troma percentami, to je dôvod prečo si mnohí obchodníci účtujú poplatok navyše, ak sa zákazník rozhodne platiť kartou a nie v hotovosti. Sú aj obchodnící, ktorí kvôli poplatkom karty vôbec neprijímajú.

"Stanovením limitu týchto poplatkov budú zákazníci vedieť, koľko majú správne platiť, a v celej EÚ tak ušetria stovky miliónov až miliardy eur," povedal v rozhovore na webe Európskeho parlamentu jeden z iniciátorov opatrenia, španielsky poslanec Európskej ľudovej strany Pablo Zalba. "Pomôže to aj v boji s daňovými únikmi, pretože keď ľudia platia viac kartou, ťažšie sa podvádza," tvrdí europoslanec.

Netrúfa si tvrdiť, že by boli v súčasnej dobe poplatky umelo nadsadené, ich výšku pripisuje slabej konkurencii. Vyššie poplatky podľa neho platia ľudia vo východnej Európe, kde je platenie kartou menej rozšírené. Najnižšie poplatky majú naopak v severských krajinách a Holandsku.

Ekonómovia ale nadšenie miernia, banky si podľa nich „ušlé“ peniaze vyberú inde. Generálny riaditeľ MasterCard pre Českú republiku a Slovensko Miroslav Lukeš uviedol, že kvôli regulácii zákazníci zaplatia za bankové produkty aj o 4 – 7 eur ročne viac.

Súvisiace články

Aktuálne správy