Ruská centrálna banka ráta so slabým rastom HDP

Centrálna banka krajiny prognózovala posilnenie hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku o 1,5 až 1,8 %, ale teraz očakáva spomalenie tempa rastu pod úroveň 1 %.

Tempo rastu ruskej ekonomiky v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou klesne pod úroveň 1 %. Povedala to v stredu guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Znepokojujúca je podľa jej slov aj inflácia, ktorá je nad želanou úrovňou a obmedzuje schopnosť centrálnej banky redukovať úrokové sadzby. Na bankovej konferencii v Moskve Nabiullina uviedla, že predošlá prognóza centrálnej banky, ktorá rátala s rastom hospodárska Ruska v roku 2014 o 1,5 až 1,8 %, sa pravdepodobne nenaplní. „Pravdepodobnejšie je spomalenie tempa rastu pod úroveň 1 %,“ konštatovala.

Napriek spomaleniu ekonomiky ruská centrálna banka podľa nej do júna neplánuje znížiť svoju kľúčovú úrokovú sadzbu z terajšej výšky 7 %. Banka zdvihla kľúčovú sadzbu na 7 % z úrovne 5,5 % pred mesiacom. Urobila tak s cieľom chrániť hodnotu rubľa pred turbulenciami na trhu počas prvého obchodovacieho dňa, ktorý nasledoval po vyhlásení prezidenta Vladimira Putina, že Rusko má právo vojensky zasiahnuť na Ukrajine.

Nabiullina uviedla, že so znížením úrokov sa momentálne neráta vzhľadom na „vážne obavy“ centrálnej banky z vysokej inflácie. Medziročná inflácia v Rusku je podľa jej slov v súčasnosti vo výške 6,64 %. „Očakávame, že infláciu sa podarí stabilizovať v druhej polovici tohto roka, ale riziko, že aj tak zostane nad želanou úrovňou 5 %, je vysoké,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy