Firma Philip Morris sťahuje výrobu z Austrálie

Dôvodom je to, že austrálska legislatíva obmedzuje exportné možnosti spoločnosti

Tabaková spoločnosť Philip Morris International Inc. plánuje v závere tohto roku ukončiť výrobu cigariet v Austrálii. Dôvodom je regulovanie výroby z strany austrálskej vlády, ktoré obmedzuje exportné možnosti spoločnosti. Spoločnosť Philip Morris vymení Austráliu za Južnú Kóreu. V tejto krajine firmu nebude obmedzovať prísna legislatíva. V zmysle austrálskych zákonov totiž firma musela používať špeciálny papier aj upravené výrobné metódy.

 

"Vzhľadom na exportné možnosti, ktoré sú výrazne okresané vplyvom opatrení austrálskej vlády, je náš výrobný závod v Moorabbine z veľkej časti nevyužívaný, keďže v súčasnosti využíva polovicu svojich výrobných kapacít,“ povedal John Gledhill zo spoločnosti Philip Morris.

Austrálska vláda od roku 2010 požaduje, aby sa cigarety dokázali samé uhasiť pri dopade na zem. Týmto spôsobom sa vláda snaží obmedziť riziko požiarov. Požadované zmeny však zmenili chuť cigariet a o tieto výrobky nie je záujem na ázijskom trhu. Spoločnosť Philip Morris v Austrálii zruší približne 180 pracovných miest, naďalej však bude v oblasti predaja, financií a maloobchodu zamestnávať v Austrálii 550 ľudí.

Tabakové zákony v Austrálii patria k najprísnejším na svete a vyžadujú napríklad, aby mali všetky tabakové výrobky jednotný obal, na ktorom sú zobrazené obrázky zdravotných komplikácií, ktoré spôsobuje fajčenie. Spoločnosti taktiež museli zo škatuliek odstrániť svoje logá. Spoločnosť Philip Morris však vylúčila, že by sťahovanie súviselo s pravidlami, ktoré sa týkajú obalov.

Súvisiace články

Aktuálne správy