Priemyselné ceny na Slovensku klesli viac ako bol priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie sa ceny priemyselných producentov vo februári medzimesačne znížili o 0,2 % a medziročne o 1,6 %. Medzimesačný pokles na Slovensku bol o 1,6 % a medziročný o 3,8 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie vo februári medzimesačne oslabili zhodne o 0,2 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka ceny priemyselných producentov v eurozóne klesli o 1,7 % a v rámci celej EÚ sa znížili o 1,6 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bol medzimesačný aj medziročný pokles cien priemyselných výrobcov výraznejší ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej EÚ. Oproti januáru sa totiž znížili o 1,6 % a v porovnaní s februárom minulého roka oslabili o 3,8 %. Medzimesačný pokles cien slovenských priemyselných producentov bol v rámci EÚ druhý najvýraznejší a medziročný pokles bol štvrtý najväčší.

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov najviac znížili v Estónsku (-1,9 %), po ktorom nasledovali Slovensko (-1,6 %), Grécko (-1,5 %), Litva (-0,9 %), Slovinsko (-0,8 %) a Španielsko (-0,7 %). Stúpli iba v Dánsku (0,4 %), Maďarsku (0,3 %), Chorvátsku (0,2 %) a na Cypre a vo Fínsku (zhodne 0,1 %). Medziročne ceny priemyselných producentov najviac oslabili na Cypre (-5,4 %), v Litve (-4,6 %) a Belgicku (-4,2 %), po ktorých nasledovali Slovensko (-3,8 %) a Grécko (-3,5 %). Medziročný rast evidovali iba v Írsku (1,1 %), v Lotyšsku (0,5 %) a na Malte (0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy