Viceprezident ECB V. Constancio nevidí riziko deflácie

Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio v súčasnosti nevidí riziko deflácie ohrozujúce eurozónu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vývoj inflácie v marci je podľa Constancia síce znepokojujúci, ale v apríli počíta s jej zrýchlením. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v marci kleslo na 0,5 % z 0,7 % vo februári. ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe zdražovania tesne pod úrovňou 2 %. Inflácia v menovej únii sa nachádza pod 2-% hranicou už 14 mesiacov. Medziročná inflácia sa nachádza pod 1-% hranicou, čo považuje ECB už za „nebezpečnú zónu“, od októbra 2013.
Nízka inflácia môže pribrzdiť oživovanie ekonomiky. Deflácia, teda pokles cien, je pre ekonomiku mimoriadne nebezpečná, pretože investori aj spotrebitelia nie sú ochotní míňať, keďže čakajú na ďalšie zníženie cien.
Vo štvrtok (3. 4.) sa stretne Rada guvernérov ECB a bude rozhodovať o nastavení menovej politiky. V utorok (1. 4.) varoval pred nebezpečenstvom extrémne nízkej inflácie aj komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Experti však nepredpokladajú, že ECB vo štvrtok ešte viac uvoľní menovú politiku. Banka podľa nich počká na vývoj v najbližších mesiacoch, kedy sa očakáva zrýchľovanie tempa rastu spotrebiteľských cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy