Americké firmy sa vyhýbajú daniam, ich hotovosť v zahraničí narastá

, E15 Foto: SITA

Americké spoločnosti už majú v zahraničí uložený takmer bilión dolárov. Presunom ziskov do cudziny sa vyhýbajú plateniu daní doma v Spojených štátoch. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Moodys Investors Service.

Administratíva vo Washingtone nemá príliš v láske prax amerických firiem držať hotovosť v zahraničí. Už vlani sa objem vyšplhal na 947 miliárd dolárov, medziročne narástol o 13 percent. Rad amerických firiem svoje zahraničné zisky radšej drží v zahraničí, než by platila vysoké americké dane po stiahnutí profitu domov. Alebo sa rozhodne rozdeliť zisk medzi investormi v podobe odkúpenia akcií alebo výplaty dividend. Podľa marcovej štúdie britskej organizácie Bureau of Investigative Journalism je väčšina zahraničných prostriedkov amerických firiem zainvestovaná do nízkoúročených amerických krátkodobých dlhopisov.

Situácia ukazuje na ďalší problém. Aktuálne si zámorský finančný úrad vzal na mušku Američanov, fyzické osoby. V rámci systému FATCA budú musieť zahraničné banky americkým daňovákom posielať reporty o svojich amerických klientoch, čo pre nich rozhodne nebude lacné. Toto ťaženie sa však týka čisto fyzických osôb spätých so Spojenými štátmi, teda občanov, rezidentov alebo fyzických osôb podnikajúcich v Spojených štátoch. Firmy tento zákonu nezasiahol, dá sa teda očakávať, že fyzické osoby, ktoré budú chcieť svoje peniaze schovať pred americkým finančným úradom, budú o to viac využívať rôzne štruktúry právnických osôb tak, aby sa ich peniaze nezdanené v Spojených štátoch nedali odhaliť.

Podľa Moody’s Investors Service dosiahli hotovostné rezervy amerických firiem 1,64 bilióna dolárov, o 12 percent viac ako pred rokom. Okrem snahy vyhnúť sa plateniu amerických daní ukazuje rastúca zásoba hotovosti amerických firiem v zahraničí na neochotu prostriedky investovať do ďalšieho rozvoja a expanzie. Táto neochota pramení z neistého ekonomického výhľadu.

Americké korporácie tak teraz disponujú dvojnásobkom hotovosti než v roku 2007. A to napriek minuloročným rekordným kapitálovým výdavkom, ktoré dosiahli úroveň 869 miliárd dolárov. Korporátne investície však v posledných piatich rokoch rástli o poznanie pomalšie ako korporátne zisky.

Súvisiace články

Aktuálne správy