Dnes sa končí lehota na podanie priznaní k dani z príjmov a zaplatenie dane

Občania a firmy majú posledný deň na podanie daňových priznaní k vlaňajším príjmom. Dnes treba daň aj zaplatiť. Doteraz bolo na finančnú správu doručených elektronicky vyše 150.000 daňových priznaní. Ak daňovník v lehote priznanie nepodá a daň nezaplatí, hrozí mu pokuta.
„Správca dane uloží pokutu vo výške rovnajúcej sa súčinu trojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky a sumy, o ktorú správca dane zvýšil rozhodnutím vydaným vo vyrubovacom konaní daň uvedenú v daňovom priznaní alebo dodatočnom daňovom priznaní, alebo zaplatenú podľa osobitných predpisov bez podania daňového priznania,“ upozornila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
Pripomenula, že podnikatelia, ktorí sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), musia posielať dokumenty už len elektronicky. „Platí to aj o daňových priznaniach k dani z príjmu.“
Daňové úrady sú dnes otvorené do 19. hodiny, call centrum na čísle 048/431 72 22 bude k dispozícii až do polnoci.
Daň možno platiť bankovým prevodom alebo poštovou poukážkou na číslo účtu, ktoré má každý individuálne pridelené. Dátum odpísania sumy z bankového účtu musí byť najneskôr 31. 3. 2014. „Banky a iné finančné inštitúcie majú časy zúčtovania dnešných platieb rôzne,“ pripomenula Macíková. Odporúča preto občanom a firmám, aby sa o týchto lehotách informovali vo svojej banke.
Daňovníci a firmy, ktorí termín nestihnú dodržať, môžu oznámiť predĺženie lehoty. Oznámenie treba doručiť na daňový úrad ešte dnes. Lehotu si daňovník môže predĺžiť najviac o 3 mesiace a najviac o 6 mesiacov, ak mal vlani príjem aj zo zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy