Zahraniční investori v SR neočakávajú tento rok rozmach hospodárstva

Zahraniční investori na Slovensku sú voči očakávanému rozmachu hospodárstva v tomto roku skeptickí. Vyplýva to z prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK), uskutočneného medzi 196 firmami z Európy vo februári tohto roka.

Zahraniční investori na Slovensku sú voči očakávanému rozmachu hospodárstva v tomto roku skeptickí. Vyplýva to z prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK), uskutočneného medzi 196 firmami z Európy vo februári tohto roka. Podľa jeho výsledkov väčšina z nich nehodnotí hospodársky vývoj lepšie ako v minulom roku.

Súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku považuje 59 % opýtaných podnikov za uspokojivú, 29 % ju hodnotí ako zlú. Očakávania pre svoju vlastnú firmu sú však optimistickejšie. Viac ako polovica spoločností počíta v tomto roku s rastúcim obratom, zatiaľ čo iba 11 % očakáva zhoršenie hospodárskej situácie. Takmer každý štvrtý podnik chce rozširovať svoje investície a počet pracovníkov.

Prednosťami Slovenska sú podľa mienky respondentov z radov investorov najmä členstvo v Európskej únii (EÚ), výkonná a produktívna pracovná sila za relatívne mierne náklady, dostupnosť a kvalita miestnych dodávateľov. Investori hodnotia podmienky v lokalite podobne ako vlani. Najvýraznejšie kleslo hodnotenie systému odborného vzdelávania. Naopak, pozitívne sa vyvíjal odhad produktivity a motivácie zamestnancov.

Veľkú nutnosť zlepšenia pociťujú investori v oblasti vymožiteľnosti práva, boja proti korupcii a pri transparentnosti verejného obstarávania. „Ostatné tri novely zákona o verejnom obstarávaní nenašli pozitívnu odozvu u investorov a situáciu naďalej hodnotia ako zlú,“ priblížil hovorca SNOPK Markus Halt.

V celkovom súčte hodnotia účastníci prieskumu Slovensko opäť ako najatraktívnejšiu krajinu na umiestňovanie investícií v strednej a východnej Európe. V porovnaní s minulým rokom sa Česko posunulo späť na druhé miesto, nasledujú Poľsko a Estónsko. Až 84 % zahraničných spoločností by svoje investície v SR aj v súčasných podmienkach zopakovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy