Skupina ČSOB dosiahla za rok 2013 zisk 63,1 milióna eur

Finančná skupina ČSOB zaznamenala za minulý rok zisk 63,1 milióna eur. Oproti roku 2012 sa tak zvýšil o 13 %, keďže rok predtým zisk skupiny predstavoval 55,7 milióna eur. Čistý zisk celej ČSOB Finančnej skupiny po zahrnutí aj neauditovaného výsledku sesterskej spoločnosti ČSOB Poisťovne dosiahol za rok 2013 úroveň približne 74 miliónov eur. TASR poskytla informácie hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.
Pod hospodársky výsledok sa podpísal najmä pozitívny vývoj v predaji strategických produktov, ako aj zvýšená efektivita vo vnútri spoločnosti. Banke sa vlani darilo poskytovať úvery. Ich objem medziročne vzrástol o 3 % a dosiahol úroveň 4,2 miliardy eur. „Bilančná suma úverov na bývanie vzrástla o takmer 13 %. K výsledku tiež prispeli úvery spotrebného financovania s nárastom 11 % a úspešná kampaň pre malých a stredných podnikateľov zabezpečených zárukou Európskeho investičného fondu. V tomto segmente sme zaznamenali medziročný nárast o viac než 11 %,“ spresnila hovorkyňa. Vklady a úvery prijaté od klientov vzrástli medziročne o 3 % na 4,2 miliardy eur. Rast vkladov fyzických osôb na bežných a sporiacich účtoch spolu o 9 % je v súlade so stratégiou banky o podpore aktívnych klientov a posilňuje tak jej dlhodobú likviditu.
Prevádzkové náklady ČSOB a jej dcérskych spoločností sa aj napriek zavedeniu bankovej dane znížili o 4 % zo 167,6 milióna eur v roku 2012 na 161 miliónov eur v roku 2013. „Zareagovali sme včas nastavením vnútorných vysoko efektívnych procesov, čo pomohlo túto neprimeranú finančnú záťaž v podobe jednej z najvyšších bankových daní v Európe zvládnuť,“ priblížil v správe pre médiá generálny riaditeľ ČSOB Finančnej skupiny Daniel Kollár.
Konsolidovaná bilančná suma ČSOB Finančnej skupiny dosiahla za minulý rok úroveň 6,3 miliardy eur a medziročne vzrástla o 4 %. Kapitálová primeranosť skupiny ku koncu minulého roka predstavovala 14,5 %, čo prevyšuje minimálnu úroveň vyplývajúcu z odporúčania Národnej banky Slovenska (NBS) na podporu stability bankového sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy