Náklady pomoci pre Ukrajinu sú druhoradé, tvrdí Schäuble

V kríze po ovládnutí ukrajinského Krymu Ruskom je kľúčový dôraz na dodržiavanie medzinárodného právneho poriadku, uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Ukrajina potrebuje medzinárodnú pomoc a otázka nákladov nie je rozhodujúca, tvrdí nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Kľúčový je dôraz na dodržiavanie medzinárodného právneho poriadku a „či nás to ekonomicky a finančne teraz bude niečo stáť, alebo nie, je druhoradé“, povedal minister v nedeľu večer pre televíznu stanicu ZDF. Ukrajina však potrebuje zásadné reformy, ktoré zabezpečia, že peniaze sa dostanú tam, kde je to potrebné, zdôraznil Schäuble. Európska únia prisľúbila Ukrajine pomoc v celkovom objeme 11 mld. eur. Výmenou za jej uvoľnenie Európska komisia od vlády v Kyjeve žiada, aby sa s Medzinárodným menovým fondom dohodla na programe reforiem.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý definitívne pripája Krym k Rusku. Moskva anektovala Krym po narýchlo zorganizovanom referende, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili za odrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku. Vláda v Kyjeve, EÚ aj USA to označili za porušenie medzinárodného práva.

Súvisiace články

Aktuálne správy