Čínsky priemysel oslaboval piaty mesiac v rade

Index nákupných manažérov podľa údajov banky HSBC tento mesiac klesol na 48,1 bodu z februárových 48,5 bodu

Čínsky priemysel v marci oslaboval piaty mesiac za sebou. Index nákupných manažérov (PMI) podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok banka HSBC, klesol na 48,1 bodu z februárových 48,5 bodu. Ocitol sa tak ešte hlbšie pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Oslabili produkcia aj objednávky. Podľa prieskumu, ktorý sa zameriava na malé a stredne veľké súkromné firmy, však prvýkrát po štyroch mesiacoch rástli exportné objednávky a zlepšila sa aj zamestnanosť.

Na obavy zo spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky pravdepodobne vláda v Pekingu zareaguje sériou opatrení vrátane podpory súkromných investícií, cielenými výdavkami v oblasti infraštruktúry a znižovaním úrokových sadzieb, uviedol hlavný ekonóm banky HSBC pre Čínu Hongbin Qu.

Zdroje agentúry Reuters tento mesiac uviedli, že čínska centrálna banka je pripravené podporiť hospodársky rast uvoľnením menovej politiky. Vláda v Pekingu očakáva v tomto roku posilnenie výkonu ekonomiky o 7,5 % po vlaňajšom raste o 7,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy