Firma BP výrazne prispela k 83-% rastu priamych zahraničných investícií v Rusku

Rusko zaznamenalo v minulom roku výrazný skok v objeme priamych zahraničných investícií, k čomu prispela najmä akvizícia takmer pätinového podielu v ropnej firme Rosnefť britskou spoločnosťou BP. Podľa šéfa ruského investičného fondu sa však pod výsledok podpísalo aj určité zlepšenie podmienok pre zahraničných investorov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Objem priamych zahraničných investícií do Ruska v minulom roku vzrástol o 83 % na 94 miliárd USD (68,05 miliardy eur). Podľa výkonného riaditeľa Ruského fondu pre priame investície Kirilla Dmitrijeva veľkou mierou k tomu prispela akvizícia 18,5-% podielu ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť britskou firmou BP. Krajina sa vďaka tomu posunula z 9. pozície v roku 2012 na 3. miesto vo svete za USA a Čínu.
Ako Dmitrijev dodal, čiastočne sa pod tento vývoj podpísalo úsilie Ruska s cieľom zlepšiť podmienky pre zahraničné firmy v ruských regiónoch. V tejto súvislosti ruskí ekonómovia vyzvali na ďalšie kroky smerom k zvýšeniu konkurencieschopnosti Sibíri voči Ázijsko-tichomorskému regiónu.
Okrem Ruska sa však objem priamych zahraničných investícií zvýšil v minulom roku vo viacerých reformujúcich sa ekonomikách. V skupine krajín známych ako BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) vzrástol ich objem v roku 2013 podľa predbežnej správy Konferencie Organizácie Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) o 22 % na 322 miliárd USD. Tieto krajiny sa na celkovom objeme priamych zahraničných investícií vo svete podieľajú vyše pätinou, pričom oproti obdobiu spred roka 2008, prvého roka svetovej finančnej krízy, sa ich objem prakticky zdvojnásobil.

Súvisiace články

Aktuálne správy