EÚ je naďalej pripravená podpísať s Ukrajinou obchodnú dohodu

Európska únia je aj naďalej pripravená podpísať s Ukrajinou obchodnú dohodu, pričom trvá na tom, že takáto dohoda neoslabí obchodné vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou. Informovala o tom agentúra AP.
„Ak bude chcieť Ukrajina dohodu podpísať, Európska únia je na to pripravená,“ povedal pre médiá komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht po stretnutí ministrov obchodu EÚ v Aténach.
Kyjev mal podpísať s EÚ asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode koncom novembra minulého roka. Podľa predstaviteľov EÚ by Ukrajina mohla v rámci dohody získať v priebehu siedmich rokov úvery a granty v celkovej hodnote 20 miliárd eur. V poslednej chvíli však ukrajinská vláda podpísanie dohody odložila pre obavy z ohrozenia obchodných vzťahov s Moskvou. Nepodpísanie dohody vyvolalo na Ukrajine protesty, ktoré vo februári vyústili do krvavých zrážok demonštrantov s políciou a následne do zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča.
De Gucht v tejto súvislosti pripomenul, že asociačná dohoda nesmeruje proti Rusku. „V žiadnom prípade nie je zameraná proti Rusom. Neznamená, že ak budú mať Ukrajinci užšie vzťahy s Európou, tak zrušia ekonomické vzťahy s Ruskom,“ dodal komisár.

Súvisiace články

Aktuálne správy