Ako si Sandra 70 miliónov zarobila

, cinematrix Foto:SITA

Sandra Bullock, stvárňujúca hlavnú postavu vo filme Gravitácia, podpísala netradičnú zmluvu s producentmi filmu Warner, ku ktorej sa herci len tak nedostanú. A ak áno, potom musia byť na samom vrchole top zoznamu, alebo sa musia volať Jack Nicholson.

Tradičná zmluva vyzerá tak, že tu je napríklad päť, desať, či dvadsať miliónov dolárov a je jedno, či je film prepadák, alebo kinohit, nech sa páči ku kase, kde vám ich vyplatia. No a potom sú tu zmluvy s účasťou na zisku, na základe ktorej dostane dolupodpísaný relatívne nižšiu odmenu, ale podieľa sa na zisku štúdia. Má to však jednu nevýhodu. Záujmy filmového štúdia a zmluvného partnera sa rozchádzajú. Preto nie je nezvyčajné, že štúdio použije „kreatívne“ účtovníctvo na čarovanie s číslami, až kým sa z filmov o Harry Potterovi nestanú prepadáky. Alebo nebude stratový Návrat Jediho.

Ďalej sú tu zmluvy, ktoré sa ponúkajú menám ako Spielberg, Cameron, či Nicholson a o ktorých obyčajní hollywoodski smrteľníci ako Matthew McConaughey a Leonardo DiCaprio môžu len snívať. Takúto dohodu podpísala aj Sandra Bullock. Za svoju rolu vo filme zinkasovala dvadsať miliónov dolárov vopred, čo je v podstate dosť vysoká suma, a hneď sa ocitla v čele hereckého top zoznamu. Ale to bol iba začiatok. Rovnaká zmluva tiež stanovuje, že zo všetkých príjmov, ktoré film vyrobí a ktoré pritečú do štúdia, jej patrí z každého dolára 15 centov ešte predtým, než sa odpočítajú náklady a bol by tu tak priestor na manipuláciu. Rozdelenie príjmov si môžete predstaviť zhruba tak, že štúdio zinkasuje 40 až 50 percent z predajov vstupeniek, čo je hrubý príjem, z ktorých si Sandra utrhne svojich 15 centov za dolár.

Snímka Gravitácia zatiaľ zarobila viac ako 700 miliónov dolárov, ale Warner očakáva 750 miliónov len z predaja vstupeniek. Ak budeme predpokladať, že Warner dostane 45 percent, potom si Bullock k svojmu honoráru 20 miliónov môže pripísať ďalších 30 a to všetko pred zhodnotením filmu na digitálnom trhu DVD, BluRay diskov a všetkého okolo toho, čo jej pravdepodobne hodí ďalších aspoň dvadsať miliónov dolárov. Čiže celkovo si Sandra domov za Gravitáciu odnesie okolo 70 miliónov.

Zmluva je natoľko nezvyčajná, že keď o nej ako prvý priniesol informácie Hollywood Reporter a kontaktoval zopár právnikov z brandže, všetci sa zmohli len na híkanie. Naposledy sa takýto husársky kúsok údajne podaril americkému hercovi, filmovému producentovi a spevákovi menom Robert John Downey v zmluve s filmovým štúdiom Marvel.

Bullock si svoje silné postavenie vydobyla po tom, čo v roku 2010 získala za snímku The Blind Side (Splnený sen) Oscara za najlepší ženský herecký výkon. Zmluvu na Gravitáciu podpísala len pár mesiacov po tom, čo sošku dostala. Šikovná baba.

Súvisiace články

Aktuálne správy