Maloobchodné tržby v Nemecku v januári vzrástli

Maloobchodné tržby v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, po decembrovom poklese v januári ožili a vzrástli viac, ako ekonómovia odhadovali. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa spolkového štatistického úradu sa sezónne upravené tržby nemeckých maloobchodníkov v januári zvýšili medzimesačne o 2,5 %. To bolo najstrmšie tempo ich rastu od februára 2007. Analytici pritom odhadovali, že stúpnu len o 1 % po decembrovom poklese o 2 %.
Aj v medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v Nemecku v prvom mesiaci tohto roka vzrástli, a to o 0,9 %, zatiaľ čo v decembri sa znížili o 1,5 %. Ekonómovia preto očakávali, že januárový obrat nemeckých maloobchodníkov klesne medziročne o 1,7 %.
„Vyhliadky na rast spotrebiteľských výdavkov v Nemecku sú priaznivé a januárové údaje z maloobchodu poukázali na jeho potenciál,“ skonštatoval Christian Schulz, analytik spoločnosti Berenberg. Pripomenul, že situácia na pracovnom trhu je veľmi dobrá a inflácia v krajine je nízka, čo signalizuje, že domácnosti by mohli viac utrácať.

Súvisiace články

Aktuálne správy