Nemci trónia na vrchole majetkovej nerovnosti

, portfolio Foto:photl

Nikde inde v eurozóne nie je tak vysoký rozdiel v nerovnosti bohatstva ako v Nemecku. Priemerný nemec má majetok v hodnote okolo 83 000 eur. Viac ako štvrtina populácie nemá žiadny majetok, prípadne má len dlhy.

Čerstvá štúdia nemeckého výskumného ústavu DIW hovorí o tom, že v roku 2012 malo obyvateľstvo majetok v hodnote 6300 miliárd eur. Z toho značná časť, 5000 miliárd eur bolo v nehnuteľnostiach. V rozdelení bohatstva sú ale veľmi veľké rozdiely.

Gini index vyjadruje mieru rovnomernosti prerozdelenia bohatstva v krajine. Je to podiel príjmu najbohatších 5 % obyvateľov s príjmom najchudobnejších 5 %. Tento koeficient bol v roku 2012 v Nemecku 0,78, zatiaľ čo vo Francúzsku 0,68, Taliansku 0,61 a na Slovensku 0,45. Index s hodnotou 0 by znamenal dokonale rovnomerné rozdelenie a index s hodnotou 1 najnerovnomernejšie0 rozloženie. V realite sa nízke hodnoty indexu v globálnom meradle pohybujú v najviac rovnostárskych spoločnostiach v rozmedzí 0,2 až 0,3, a vysoké v najväčšmi diferencovaných spoločnostiach v rozmedzí 0,5 až 0,6.

Štúdia konštatuje, že ani desiatky rokov od znovuzjednotenia Nemecka nepomohli zahladiť silné rozdiely medzi východom a západom. Priemerný východný Nemec má zhruba polovicu majetku toho západného.

Majetková nerovnosť nie je to isté ako príjmová nerovnosť. V Nemecku je medzi nimi veľký rozdiel. Kým nerovnomernosť v prerozdelení bohatstva je vysoká, 0,78, nerovnosť príjmov je podľa koeficientu Gini na úrovni 0,29, teda nízka.

Na rozdiely v bohatstve poukazuje aj skutočnosť, že neexistuje žiadna iná krajina v EÚ, kde by bolo tak silne sústredené bohatstvo v rukách horného 1 % obyvateľstva.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy