Rast švajčiarskej ekonomiky nenaplnil očakávania

Švajčiarska ekonomika v štvrtom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnila o 0,2 %, analytici počítali s rastom vo výške 0,4 %

Švajčiarska ekonomika v štvrtom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnila o 0,2 %. Vo štvrtok o tom informoval švajčiarsky štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti (SECO). Rast ekonomiky bol pomalší, ako sa predpokladalo, keďže ho nepriaznivo ovplyvnil pokles exportu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že hospodárstvo krajiny posilní o 0,4 %.

 

V medziročnom porovnaní švajčiarska ekonomika posilnila o 1,7 % a taktiež nenaplnila očakávania. Analytici predpokladali, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrastie o dve percentá. V predchádzajúcom kvartáli švajčiarska ekonomika posilnila medziročne o 2,1 %.

Švajčiarska centrálna banka v decembri uviedla, že zotavovanie švajčiarskej ekonomiky bude zraniteľné. Banka predpokladá, že hospodársky rast krajiny sa v minulom roku pohyboval na úrovni od 1,5 % do 2 %. V tomto roku by podľa odhadov banky mal rast ekonomiky dosiahnuť približne 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy