Švajčiarska Credit Suisse údajne pomáhala vyhýbať sa plateniu daní v USA

, AFP Foto:SITA

Druhá najväčšia švajčiarska banka Credit Suisse podľa správy vyšetrovacej komisie amerického Senátu napomáhala zámožným klientom vyhýbať sa plateniu daní.

Správa obsahuje výsledky dva roky trvajúceho senátneho vyšetrovania a bola zverejnená v utorok, teda deň pred vystúpením šéfa Credit Suisse Bradyho Dougana a ďalších kľúčových predstaviteľov banky pred senátnou komisiou. Tá vyzvala ministerstvo spravodlivosti USA k agresívnejšiemu postupu proti tejto banke.

"Vyšetrovanie odhalilo, že od roku 2006 malo viac ako 22 tisíc amerických klientov Credit Suisse švajčiarske konto, ktorých aktíva presiahli 12 miliárd švajčiarskych frankov," konštatuje správa. "Hoci Credit Suisse neurčila ani neodhadla, koľko z týchto účtov bolo pred americkými úradmi ukrývaných, údaje naznačujú, že nepriznaná bola väčšina z nich."

"Ministerstvo spravodlivosti musia využiť svojich prostriedkov na to, aby nezaplatené dane vybralo," vyhlásil predseda senátnej komisie Carl Levin.

Medzi metódy banky malo patriť aj tajné zháňanie amerických zámožných klientov prostredníctvom sponzorovania rôznych akcií, napríklad golfového turnaja na Floride. Banka tiež mala podľa vyšetrovania napomáhať klientom hľadať "sprostredkovateľov", pomocou ktorých zakladali papierové spoločnosti za účelom ukrytia peňazí pred americkým finančným úradom.

"Jeden z bývalých zákazníkov banky vypovedal, že za ním príležitostne prilietal bankár z Credit Suisse, schádzal sa s ním v hoteli Mandarin Oriental a počas raňajok mu odovzdal výpisy z účtu ukryté vo výtlačku športového magazínu," píše sa v správe. Spoločnosti vedené na tretie osoby sa využívali aj na vydávanie kreditných kariet, prostredníctvom ktorých klienti mohli využívať svoje skryté financie.

Do roku 2008 bolo podľa vyšetrovania v Credit Suisse 1800 bankárov spravujúcich účty amerických klientov. Medzi rokmi 2008 a 2011, potom, čo bola zverejnená aféra s vyhýbaním sa daní u konkurenčnej banky UBS, Credit Suisse začala tieto účty postupne uzatvárať. Do konca roka 2013 tak počet účtov amerických klientov v Credit Suisse klesol o 85 %.

Ministerstvo spravodlivosti USA vyšetruje Credit Suisse pre podozrenie z napomáhania k daňovým únikom už od roku 2011. Jeden z predstaviteľov ministerstva podľa agentúry Reuters uviedol, že sa vyšetrovanie nachádza v pokročilej fáze, odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti. Komisia tvrdí, že ministerstvo je málo aktívne a príliš sa spolieha na švajčiarske úrady.

V reakcii na správu komisie ministerstvo uviedlo, že kvôli podozreniam z napomáhania pri daňových únikoch vyšetruje celkom 14 švajčiarskych finančných inštitúcií. "Nebudeme váhať vzniesť obvinenie, v okamihu, keď nás k tomu budú okolnosti oprávňovať," dodalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy