Odvážna predpoveď: Z brzdy Európy sa má stať motor, ktorý rozhýbe eurozónu

, iHNed Foto:SITA

Ekonomika eurozóny tento rok porastie o 1,2 percenta, predpovedali experti Európskej komisie. Nastal medzi nimi väčší optimizmus, ktorému prekvapivo pomohlo aj vzmáhajúce sa Španielsko, ktoré v posledných niekoľkých rokoch skôr čelilo recesii.

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa netají sebavedomím. Jeho krajina pre tento rok počíta s ekonomickým rastom o jedno percento, čo potvrdila aj utorková prognóza expertov z Európskej komisie. Aj vďaka vzmáhajúcemu sa Španielsku sa mierne vylepšili odhad rastu pre eurozónu. Podľa neho porastie jej ekonomika o 1,2 percenta.

"Španielsko bolo vnímané ako brzda Európy, teraz je vnímané ako motor," povedal Rajoy počas svojho prejavu v parlamente. Jeho krajinu v uplynulých dvoch rokoch trápila recesie, z ktorej sa štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny podarilo zreteľne dostať až v posledných troch mesiacoch minulého roka. Španielsko v tomto období zvýšilo rast nepatrne, o 0,3 percenta. Stačilo to však na to, aby južná krajina dodala celej eurozóne sebavedomie k smelším prognózam.

Mariano Rajoy
Predstavitelia krajín platiacich eurom vo vyhláseniach opatrne naznačujú, že strašiak recesie pominul. A pre rok 2015 dokonca vďaka tomu počítajú aj s rastom spotrebiteľských cien.

Negatívnu správu naopak dostala iná juhoeurópska krajina, Taliansko. Predpokladaný rast ekonomiky jej ľudia z Európskej komisie znížili na iba 0,6 percenta. "Taliansko sa v poslednom štvrťroku minulého roka vymanilo z ekonomickej recesie, aj keď veľmi nesmelo," píše sa v správe Európskej komisie. Experti však počítajú s tým, že krajinu podvihnú ekonomické reformy spojené s novým premiérom Matteom Renzim.

Súvisiace články

Aktuálne správy