Krajina, kde rýchle občerstvenie prinesie ekonomické oživenie

, West Australian Foto:SITA

Aj keď ekonomická výkonnosť Grécka klesla od roku 2008 asi o štvrtinu, stále viac a viac ľudí v krajine otvára snack bary, najmä v Aténach. Gréci, ktorí už skutočne nemajú peniaze na veľké rodinné obedy, si ešte malé zahryznutie dovoliť môžu. To je voda na mlyn pre tých, čo podnikajú v rýchlom občerstvení.

Grécke reštaurácie a pohostinstvá môžu zo dna vytiahnuť snack bary a fast foody, alebo aspoň znovu naviesť gastrosektor na cestu smerom hore, píše West Australian. Nezamestnanosť je v krajine naďalej veľmi vysoká, okolo 28 percent, takže stále viac a viac ľudí uvažuje, že sa pustí do vlastného podnikania. To najčastejšie znamená, že si otvorí vlastnú prevádzku s rýchlym občerstvením. Reštauračný život je alfou a omegou gréckej kultúry, preto sa obyvatelia snažia za každú cenu nájsť nejaká drobné, aby si ho mohli dožičiť aspoň v okresanom prostredí bufetov.

V roku 2012 bolo v Grécku zaregistrovaných 42 000 nových podnikaní. Z toho štvrtinu tvorili reštauračné zariadenia. Dnes je grécky maloobchodný sektor s jedlami lídrom v podnikateľských cieľoch nových živností. Pred piatimi rokmi bol len na piatom mieste.

Otvoreniu gréckych reštaurácií, snack barov či kaviarní napomáha aj skutočnosť, že počas niekoľkoročného hospodárskeho prepadu skrachovalo množstvo prevádzok a tým pádom dramaticky klesli aj ceny nájmu. Okrem toho, že je pretlak priestorov na prenájom, cez internet sa dá lacno získať aj zariadenie interiéru a potrebné vybavenie kuchyne. Zástupca  obchodného think tanku Endeavour, Haris Makryniotis je presvedčený, že je to dobré, ak sa po celej krajine začnú otvárať nové reštauračné zariadenia. Dodáva však, že je otázne nakoľko táto aktivita spustí dlhodobú obnovu. Podľa neho je ešte stále ďaleko doba, kedy Grécko nastúpi na rastový model s vysokou pridanou hodnotou.

Súvisiace články

Aktuálne správy