Švajčiarska UBS dostala v Nemecku pokutu 200 miliónov eur

Švajčiarska veľkobanka UBS by mala v Nemecku zaplatiť za napomáhanie daňovým únikom pokutu do 200 miliónov eur. Informuje o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Dodáva, že to bude najvyššia pokuta, akú doteraz zaplatil v krajine zahraničný úverový ústav. Švajčiarske banky Julius Bär a Credit Suisse dostali pokutu za rovnaký delikt 50 miliónov, respektíve 150 miliónov eur.
Nemecké úrady pôvodne žiadali od UBS 300 miliónov eur, ale banka rokovaniami dosiahla zníženie postihu o 100 až 120 miliónov eur.
Vyšetrovanie nepovolenej činnosti UBS v Nemecku sa začalo v roku 2012. Ešte vlani pracovníci bochumskej prokuratúry prehľadali 12 filiálok ústavu v Nemecku. Podnet k akcii sa získal preskúmaním údajov na kompaktnom disku (CD), ku ktorému sa ilegálne dostala nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko. Predal jej ju anonymný bankový pracovník.
Zo záznamov na CD vyplynulo, že nemeckí občania si uložili v banke nezdanených 3,6 miliardy CHF (2,95 miliardy eur). Vyšetrovatelia odhadujú, že nemeckí klienti si v UBS celkom uložili nezdanené peniaze asi za 20 miliárd CHF.
Severné Porýnie – Vestfálsko kúpilo vlani ďalší CD, na ktorom by mali byť tiež údaje o nemeckých daňových hriešnikoch. Po zverejnení správy o jej získaní sa daňovým úradom v spolkovej krajine zvýšil počet samooznámení majiteľov nezdanených zahraničných bankových kont.
V pondelok (24. 2.) súd Porýnia-Falcka rozhodol, že daňové úrady v Nemecku môžu konať svoju povinnosť aj v prípade, ak sa do ich rúk dostali kompaktné disky s údajmi o nezdanených peniazoch získané ilegálnym spôsobom.

Súvisiace články

Aktuálne správy