Využije NZD decoupling menových politík?

Novozélandská centrálna banka v januári zopakovala svoje ambície zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu v blízkej dobe, nakoľko ekonomika krajiny sa zdvíha a rovnako tak rastie inflácia a inflačné očakávania. Dnes ráno prišla správa o očakávanej inflácii na úrovni 2.3 %, čo jemne zvyšuje tlak na RBNZ, aby skutočne k tomu zvýšeniu prišlo. Čo by za takéto úrovne dala ECB… Rozdielna situácia je v Japonsku, kde BoJ stále útočí na svoj inflačný cieľ na úrovni 2 %. Aktuálne je inflácia na úrovni 1.3 %, čo podporuje centrálnu banku vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike.  Tento decoupling v politikách oboch centrálnych mien by mohol využiť novozélandský dolár na svoje ďalšie posilnenie a vrátenie sa do hornej časti rastového kanála.

Zvýšenie úrokových sadzieb totiž zaujíma potenciálnych carry trades investorov vďaka rastúcemu pozitívnemu overnight swapu. Už teraz pri úrovniach základných sadzieb 2.5 %, resp. menej ako 0.1 % sa dá využiť cross práve k takémuto obchodovaniu, no každé jedno zvýšenie sadzby zvýši atraktivitu NZD a malo by potlačiť pár znova nahor.

Aktuálne NZDJPY bojuje o 50 MA, ktorý testuje už vyše dvoch týždňov. K jeho prerazeniu by páru mohol dopomôcť aj indikátor MACD, ktorý jednak počas februára rastie, no zároveň sa konečne dostal nad nulovú priamku. To je jasný býčí signál a pár by tak mohol pomaly smerovať k ročným maximám na úrovni 87.48 NZDJPY.

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy