Nemecko zmierňuje deflačné riziká v eurozóne, tvrdí Weidmann

Šéf Bundesbanky Jens Weidmann očakáva, že reálne mzdy v najväčšej európskej ekonomike tento rok vzrastú o 3 %, čo podľa neho poskytuje ochranu pred deflačnými rizikami v celej menovej únii

Zrýchlenie rastu miezd v Nemecku výrazne znižuje hrozbu deflácie v širšej eurozóne. Vyhlásil to v nedeľu guvernér nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann. Nízka nezamestnanosť a vysoká konkurencieschopnosť domácich podnikov sa v Nemecku postarali o „citeľný nárast miezd“, ktoré by sa mohli v roku 2014 reálne zvýšiť o 3 %, uviedol Weidmann v rámci stretnutia ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v austrálskom Sydney.

Vývoj cien v Nemecku tak poskytuje určitú ochranu pred deflačnými rizikami v eurozóne, dodal Weidmann. Obavy, že slabý rast cien v eurozóne môže vyvolať špirálu klesajúcich cien a miezd, čo stiahne nadol celkovú ekonomiku, šéf Bundesbanky podľa svojich slov nezdieľa. V menovej únii sa v súčasnosti neprejavujú deflačné tendencie, zdôraznil Weidmann.

Miera inflácie v eurozóne podľa údajov štatistického úradu EÚ Eurostat minulý mesiac klesla na úroveň 0,7 %. To je hlboko pod cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky tesne menej ako 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy