V stresových testoch by vraj mali niektoré banky prepadnúť

Dôveryhodnosť tohtoročných záťažových testov podporí, ak v nich niektorá z bánk neuspeje, tvrdí šéfka európskeho bankového dohľadu Daniele Nouyová

Pre dôveryhodnosť tohtoročných záťažových testov v európskom bankovom sektore bude potrebné, aby v nich niektoré banky prepadli. Tvrdí to šéfka nového európskeho úradu pre bankový dohľad Daniele Nouyová. Kontrolu nad zhruba 130 najväčšími bankami v EÚ prevezme od novembra tohto roku Európska centrálna banka (ECB) v rámci Jednotného mechanizmu dohľadu (SSM). Banky sa musia predtým podrobiť stresovým testom, ktoré posúdia ich schopnosť odolať budúcim krízam. Názor, že v záujme dôveryhodnosti by mali niektoré banky v testoch zlyhať, predtým vyjadril šéf ECB Mario Draghi.

„Prezident ECB povedal, že je to jedna z podmienok a ja s ním určite budem súhlasiť … a presne to očakávajú trhy od takejto operácie,“ povedala šéfka SSM v rozhovore, ktorý zverejnil v pondelok The Financial Times (FT). „Nemám vôbec predstavu, koľko bánk musí prepadnúť. To, čo viem, je, že potrebujeme čo najvyššiu úroveň kvality … To, že niektorá banka neuspeje, sa môže stať,“ spresnila Nouyová.

Centralizácia bankového dohľadu pod záštitou ECB je súčasťou projektu európskej bankovej únie, ktorý má zlepšiť odolnosť úverových ústavov voči budúcim krízam.

Súvisiace články

Aktuálne správy