Zisk ArcelorMittal v 4. kvartáli vzrástol o 23 %

ArcelorMittal, ktorý je najväčším oceliarskym podnikom na svete, prekvapil analytikov, keď v poslednom kvartáli minulého roka dosiahol väčší nárast zisku, ako odhadovali. Vedenie koncernu zároveň predpovedá, že jeho tohoročné výsledky prekonajú vlaňajšie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Z hospodárskych výsledkov oceliarskeho gigantu vyplýva, že jeho zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v poslednom kvartáli 2013 zvýšil o 23 % na 1,91 miliardy USD (1,41 miliardy USD) z 1,56 miliardy USD v rovnakom období 2012. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg koncernu predpovedali zisk v priemere 1,81 miliardy USD. Tržby spoločnosti v sledovanom období dosiahli 19,8 miliardy USD a zaostali za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby v priemere 20,1 miliardy USD.
ArcelorMittal sa po globálnej kríze a tiež kríze v Európe, ktoré mali negatívny vplyv na dopyt po oceli, odrazil od dna a jeho príjmy opäť rastú. Vedenie firmy vlani v novembri vyjadrilo nádej, že najhoršia fáza krízy sa už skončila a globálny oceliarsky trh sa začína zotavovať.
„Sme opatrne optimistickí, čo sa týka vyhliadok na rok 2014,“ uviedol Lakshmi Mittal, generálny riaditeľ koncernu vo svojom vyhlásení.
Za celý rok 2013 dosiahla oceliarska firma zisk EBITDA vo výške 6,9 miliardy USD, ktorý tiež prekonal pôvodne očakávaných 6,5 miliardy USD. V tomto roku ArcelorMittal predpovedá, že jeho zisk EBITDA stúpne na 8 miliárd USD.
Oceliarsky gigant v uplynulých rokoch zredukoval svoje náklady a zatvoril niektoré továrne, aby sa vyrovnal s poklesom dopytu po oceli a nadbytočnou výrobnou kapacitou. V predchádzajúcich dvoch rokoch znížil svoj dlh o 5,7 miliardy USD na 16,1 miliardy USD v 4. kvartáli 2013. Koncern zatvoril svoje závody v belgickom meste Liege a francúzskom Florange a momentálne vyhodnocuje svoje podniky vo východnej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy