Nemecký export v decembri oslabil

Sezónne upravený decembrový vývoz sa zmenšil o 0,9 %. Analytici predpokladali, že o 0,8 % vzrastie.

Nemecký export v decembri medzimesačne nečakane oslabil. Klesol tak po štyroch mesiacoch posilňovania. Vývoz z krajiny sa pritom zmenšil viac ako dovoz, číže obchodný prebytok Nemecka sa znížil. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny. Sezónne upravený decembrový export sa zmenšil o 0,9 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že vývoz o 0,8 % vzrastie. V novembri sa podľa smerom nahor revidovaných údajov zväčšil o 0,7 %.

Dovoz Nemecka v decembri tiež nečakane klesol, a to o 0,6 %. Analytici prognózovali, že decembrový import o 1,2 % posilní. Sezónne upravený prebytok zahraničného obchodu krajiny sa v decembri zmenšil na sumu 18,5 mld. eur. V novembri bol podľa revidovaných údajov nemecký obchodný prebytok na úrovni 18,9 mld. eur.

Za celý rok 2013 sa nemecký export zmenšil o 0,2 %, čo sa považuje za výsledok oslabenia globálnej ekonomiky. Išlo o prvý pokles exportu krajiny od obdobia recesie v roku 2009. Dovoz za celý minulý rok oslabil o 1,2 %. Obchodný prebytok tak stúpol na historický rekordnú úroveň 198,9 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy