EÚ zruší clo na skoro všetok tovar z USA

, ČTK Foto:SITA

Európska únia ponúkne Spojeným štátom v rámci rokovaní o voľnom odchode zrušenie cla na takmer všetok dovážaný tovar. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. EÚ sa chystá ponuku predložiť v pondelok, týždeň pred tým, než sa stretnú vo Washingtone únijný komisár pre obchod Karel De Gucht a šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Michael Froman.

Podľa zdroja chce EÚ ponúknuť zrušenie až 96 percent súčasných dovozných ciel. Chce si ponechať ochranu len u niekoľkých citlivých produktov, ako je hovädzie, hydinové a bravčové."Je to len prvý krok, ale vysiela správu, že žiadny sektor nebude úplne ochránený pred liberalizáciou," povedal úradník, ktorý sa podieľa na príprave ponuky EÚ. Ponuku potvrdili aj ďalšie dva zdroje.

Európska únia a Spojené štáty začali o voľnom obchode rokovať vlani v júli. Chystaná obchodná dohoda by mala vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete a Brusel dúfa, že rokovania budú uzavretá do konca tohto roka.

Michael Froman

Dohoda nazvaná Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky vo vzájomnom obchode. Už teraz tvorí biznis medzi EÚ a USA skoro tretinu svetového obchodu, ich vzájomná obchodná výmena dosahuje až dve miliardy eur denne.

Návrh EÚ má byť podľa zdrojov rozdelený do štyroch skupín. Najprv Brusel ponúkne zrušiť 96 percent ciel s tým, že Washington urobí rovnaký krok. Ďalej budú navrhnuté dve skupiny, v ktorých bude clo zrušené v období do troch a siedmich rokov, aby sa mohol priemysel EÚ tejto zmene prispôsobiť. Do týchto skupín budú spadať asi tri percentá tovaru, pri ktorom sa teraz uplatňuje clo, okrem iného napríklad úžitkové vozidlá a určité poľnohospodárske produkty. V poslednej skupine je veľmi citlivý tovar, ako hovädzie, hydinové a bravčové, ktoré má zostať chránené, ale Spojeným štátom budú zvýšené kvóty na dovoz tohto tovaru. O kvótach sa má rozhodnúť neskôr.

Karel De Gucht

Európska komisia, ktorá vedie rokovania za celú EÚ, sa k správe odmietla vyjadriť. Jeden z úradníkov uviedol, že EK sa pripravuje, že si budúci týždeň vymení s USA svoje ponuky, ale odmietol poskytnúť ďalšie detaily.

Súvisiace články

Aktuálne správy