Priláka Soči po hrách dostatok turistov?

, E15 Foto: SITA

Olympiáda ruskej ekonomike zrejme príliš nepomôže, domnieva sa agentúra Moodys. Prezident Vladimir Putin si pritom od najdrahších hier v histórii sľubuje rozvoj čiernomorskej oblasti a príliv turistov. To však nemusí byť jednoduché.

Na mieste športových udalostí vznikla úplne nová dopravná a športová infraštruktúra a veľké množstvo ubytovacích kapacít. Odhaduje sa, že na to padlo viac ako päťdesiat miliárd dolárov. Správy o gigantickej výstavbe však sprevádzali informácie o plytvaní a podivne prideľovaných obstarávaniach. Otázniky sa vznášajú aj nad ďalším využitím niektorých zariadení a na návratnosti nákladov súkromným investorom. Vypracovaním plánu využitia infraštruktúry po skončení hier v nedeľu vládny kabinet poveril ruský premiér Dmitrij Medvedev. Podľa agentúry AP sa má časť nových objektov zmeniť na nákupné alebo kongresové centrá.

"Dlhodobé zisky závisia na hotelovom sektore, pretože väčšina zo súkromných investorov sa zamerala na hotelový segment. Bude záležať na úsilí ruskej vlády pritiahnuť do Soči nových turistov, ktorých počet bude podľa našich odhadov po olympiáde nutné zvýšiť až trikrát, aby bola väčšina hotelov plná," povedal analytik Moodys Sergej Grušinin. Letovisko tak bude musieť atraktivitou a cenovou dostupnosťou konkurovať európskym dovolenkovým destináciám, ktoré si Rusi obľúbili.

Čo sa týka rastu HDP, vychádzajú ekonómovia napríklad z londýnskej skúsenosti. Britskej ekonomike hry pomohli, ale len veľmi krátkodobo. Podľa niektorých názorov tak budú jedinými skutočnými víťazmi veľkí olympijskí sponzori ako Procter & Gamble a GE.

Experti však na druhú stranu zdôrazňujú, že aj keby sa náklady na hry nevyplatili, ruskú štátnu kasu to v žiadnom prípade nezruinuje. "Často spomínaných päťdesiat miliárd dolárov je menej ako 2,5 percenta nášho odhadu ruského HDP za rok 2013. Vzhľadom k tomu, že niektoré výdavky boli súkromné​​, dopad na štátne financie je minimálny," poznamenala agentúra Fitch.

Súvisiace články

Aktuálne správy