Poslanci nepodporili Lipšicov balík zákonov

Balíkom zákonov chcela skupina poslancov okolo Daniela Lipšica zlepšiť podmienky pre mladé rodiny.

Poslanci Národnej rady SR v stredu nepodporili balík zákonov z dielne skupiny nezaradených poslancov okolo Daniela Lipšica, ktorý mal zlepšiť podmienky pre mladé rodiny. Návrhom novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci neposunuli ani do druhého čítania, chcela skupina opozičných poslancov oslobodiť od platenia odvodov poberateľky rodičovského príspevku, ktoré zároveň pracujú na dohodu. Zároveň mali byť oslobodené od povinnosti podávať daňové priznanie, ak by ich príjem z práce na dohodu za rok neprekročil nezdaniteľnú časť základu dane, čo je v tomto roku 3 736 eur. Ďalšou zmenou bol návrh na zavedenie podávania rodinného daňového priznania.

Podpory sa nedočkala ani novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania, v ktorom skupina poslancov okolo Lipšica navrhovala pri uzatváraní nájomných zmlúv na sociálne byty uprednostniť rodiny s maloletými deťmi do šesť rokov veku. Do druhého čítania poslanci neposunuli ani novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorá mala zlepšiť dostupnosť vlastného bývania pre mladé rodiny.

Poslanci v prvom čítaní zmietli zo stola aj novelu zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách, ktorý mal zlepšiť prístup mladých rodín k predškolským zariadeniam. „Ich zriaďovateľom by mohli byť napríklad zamestnávatelia rodičov, ktorí majú malé deti, alebo mestá, obce, vyššie územné celky, cirkevné spoločnosti,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská. Oproti škôlkam by sa podľa nej na tieto detské skupiny nevzťahovali prísne hygienické a technické podmienky.

Poslanci do druhého čítania neposunuli ani novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia, podľa ktorej by štát v plnej miere hradil návštevu lekára v domácom prostredí chorého dieťaťa. Druhou zmenou malo byť to, že plánovanú zdravotnú starostlivosť malo dieťa dostať najneskôr do troch mesiacov. Ak na Slovensku navyše nebolo možné poskytnúť dieťaťu zdravotnú starostlivosť do troch mesiacov, tak by sa zaviedol zrýchlený a zjednodušený postup na získanie predbežného súhlasu s poskytnutím zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy